GUTERRES POZVAO SVE ZEMLJE SVIJETA DA PRIME IZBJEGLICE IZ AFGANISTANA

Tekst: M. Š.

Foto: UN

U New Yorku je u ponedjeljak, 16. kolovoza 2021. održana posebna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija povodom kaotične situacije u Afganistanu. Na sjednici je Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao međunarodnu zajednicu da bude ujedinjena kako Afganistan ponovno ne bi postao sigurno utočište za teroriste u kojem se ne poštuju ljudska prava. Podsjetio je sve strane u Afganistanu na obvezu zaštite civila i osiguranja pristupa humanitarnoj pomoći. Nadalje, Guterres je zatražio od svih zemalja svijeta da budu voljne primiti afganistanske izbjeglice te da se suzdrže od deportacija.

Veleposlanik odlazeće vlade Afganistana pri UN-u zatražio je uspostavu međunarodnog humanitarnog koridora za dostavu pomoći, te pozvao susjedne države da otvore granice kako bi oni koji to žele mogli izaći iz zemlje. Osim toga, trenutni veleposlanik Afganistana u UN-u Ghulam M. Isaczai je predložio da Vijeće sigurnosti pozove na uspostavu inkluzivne tranzicijske vlade u kojoj će biti sve etničke grupe, što bi, kaže, moglo dovesti do trajnog rješenja sukoba i očuvanja onoga što je postignuto u posljednjih 20 godina, posebno za žene i djevojke.

U daljnjoj raspravi na East riveru američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield pozvala je na zaštitu civila te njihovih prava i sloboda te pozvala sve zemlje članice UN-a da spriječe da  Afganistan ponovo postane baza za terorizam. U nastavku sjednice UN-a predstavnik Rusije pri UN-u je izjavio da veleposlanstvo njegove zemlje u Kabulu normalno nastavlja s radom.

Podsjetimo, posebna Misija Ujedinjenih nacija za pomoć u Afganistanu (ANAMA) je osnovana 28. ožujka 2002. godine Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a broj 1401. UNAMA je kao posebna politička misija UN-a osnovana kako bi pomogla državi i narodu Afganistana u postavljanju temelja za održivi mir i razvoj.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon