GUARDIAN O MALIM HRVATSKIM OTOCIMA

Tekst: Š.Š.

Foto: www.theguardian.com

Ugledni britanski list i istoimeni portal The Guardian objavio je  3. srpnja 2017. godine afirmativni novinski tekst o deset malih hrvatskih otoka, slabo naseljenih i savršenih za izlete brodicama i kupanje na predivnim plažama kao preporuku za idealan godišnji odmorNa popisu su otoci Lopud, Sveti Nikola, Veliki Brijun, Susak, Silba, Kornat, Šolta, Sveti Klement, Biševo i Proizd.

Lopud

Sat vožnje trajektom od Dubrovnika, Lopud je čitav jedan svijet udaljen od gradske vreve.

Sveti Nikola

Najsjeverniji hrvatski otok pokriven je borovom šumom i uokviren s dva kilometra kristalno čistog mora, a osim velikog hotelskog resorta izgrađenog 2015. godine, gotovo da je nedodirnut.

Veliki Brijun

Guardian čak spominje i Titu koji je uživao na Brijunima. Nakon njegove smrti, ovo je postao nacionalni park kojeg vole obilaziti izletnici, a najviše ih privlači upravo Veliki Brijun.

Susak

Tri sata vožnje katamaranom od Rijeke, Susak je jedinstven po tome što su mu gotovo sve plaže u potpunosti pješčane.

Silba

Silba ne samo da je oslobođena automobila i hotela, već se najvećim dijelom ne smije voziti ni biciklom.

Kornat

Kornate čini 89 otočića, a pokriveni su maslinom, kaduljom i smokvama.

Šolta

Ako dobro pogledate, vidjet ćete je i iz Splita.

Sveti Klement

Sveti Klement je, reklo bi se, jedan skok od pet minuta udaljen, no tamo ćete doživjeti jednu drugu, staloženiju stranu Hvara.

Biševo

Maleno Biševo pluta do Visa, a dah će vam uz ostale ljepote uzeti i Modra Špilja u koju se može ući manjim brodićima. Biševo će vas iznenaditi hrabrim kornjačama i dupinima.

Proizd

Proizd do Korčule idealan je za bijeg od gužve, budući da je gotovo netaknut i nenaseljen

Izvorni članak može se pročitata na internetskim stranicama britanskog portala The Guardian: https://www.theguardian.com/travel/2017/jul/03/croatia-top-10-small-secret-islands-beaches-walking-adriatic

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon