GRUPA GRAĐANA WALTER: ŠUMA NA PULSKIM VALKANAMA KRČI SE PROTIVNO ZAKONU

Tekst: Grupa građana Walter

Foto: Mikula Mali

Slijedom jučerašnje objave skandaloznog članka izašlog u Glasu Istre pod naslovom “Inspektorat o rušenju stabala na Valkanama: Ne krši se Zakon o šumama!” prisiljeni smo reagirati i dati javnosti na znanje činjenično stanje ove situacije. Na današnjoj medijskoj konferenciji na Valkanama u Puli, 19. siječnja 2024., govorili smo o neistinitoj i skandaloznoj tvrdnji Filipa Zoričića u jučerašnjim novinama, vezane za legalnost radova na ovoj lokaciji. Govornica ispred Grupe građana Walter je bila Nataša Medančić.

Dozvola za krčenje izdana od strane Županije je uvjetna a prvi uvjet je da se spor za upis vanknjižnog vlasništva RH mora završiti i da Hrvatske šume (HŠ) moraju izdati doznake. HŠ su sasvim ispravno odbile izdati doznake ,a ni inspektor ni nitko ne može proizvoljno mijenjati zakon.

Tražimo transparentno objavljivanje integralnih zapisnika iz inspekcijskog nadzora koje nam inspektorat krije mjesecima usprkos mnogobrojnim pisanim zahtjevima za dostavu istih, te da se postupanje inspektora preispita od samog početka do danas.

Mi građani smo dobro upoznati s ovim zakonom i ovakav nalaz inspektora smatramo potencijalno ozbiljnim problemom za ugled Državnog inspektorata RH. Inspektor kupuje vrijeme i pokušava spasiti golu kožu s polu argumentima koji bi važili da parcele nisu u Šumsko gospodarskoj osnovi Republike Hrvatske, što jesu, i da su vlasnički odnosi riješeni, odnosno da RH ne vodi spor za upis svog vanknjižnog vlasništva na parcelama. Dakle, krčili su šumu protivno uvjetima dozvole koju su pribavili, odnosno nezakonito.

Nikakva izjava dotičnog inspektora nije prenesena pa ni njegovo ime, što je od iznimne važnosti s obzirom na odgovornost koju nosi ovakav izvještaj i njegovu nelogičnost. S obzirom na to da je poznato što točno piše i koji su uvjeti za dozvolu o krčenju šuma koje su Hrvatske šume izdale gradu Puli, potrebno je javnosti puno podrobnije objasniti kako je moguće da doznake nisu potrebne, a sve do prošlog ponedjeljka stabla nisu srušena upravo radi pozivanja aktivista na te iste doznake, i to puna dva tri mjeseca. Taj je inspektor dužan objasniti kako je moguće da u toj, zakonski obvezujućoj dozvoli, nije važeća stavka o potrebi izdavanja doznaka i potrebi ispunjavanja uvjeta pod kojim bi iste mogle biti izdane.

U najmanju ruku neophodno je da objasnite javnosti kako je moguće da su radovi do sada više puta obustavljani zbog, i to prema izjavama gradonačelnika Zorića zbog trajanja sudskog spora, a koji je uvjet za izdavanje doznaka za krčenje šume. Ovakvim izjavama inspektorat obezvrjeđuje službeni dokument koji, tj. kontradiktorni su sami sebi i s obzirom na to zahtijevamo podrobno objašnjenje.

Ako postoje još neke dozvole neka se objave, a ako ih nema tražit ćemo hitnu smjenu nadležnog inspektora i preispitivanje od strane Inspektorata i nadležnih istražnih organa ulogu tog inspektora u cijelom ovo skandaloznom bezakonju.

U Puli, 19. siječnja 2024.

Grupa građana Walter

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon