GRUBE PROCJENE I MENTALNE MAPE – DR. IVICA SMOLIĆ O RAZUMIJEVANJU PRIRODNIH FENOMENA

Tekst: D. Hrupec

Foto: Priroda uživo

U četvrtak 20. travnja 2023. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, Preradovićeva 5 predavanje pod nazivom „ Grube procjene i mentalne mape”, održat će izv. prof. dr. sc. Ivica Smolić.

Dva osnovna alata u procesu razumijevanja prirodnih fenomena su davanje grubih procjena i reduciranje relacija na jednostavne grafičke prikaze. Prvi nam omogućuje da izgradimo osjećaj za red veličine prije nego poznajemo sve detalje koji su potrebni za preciznu predikciju. Drugi nam služi za izgradnju mentalne mape, skice koju ćemo imati “pred očima” kada razmišljamo o složenim informacijama, poput elemenata od kojih je načinjen svemir ili kauzalnih odnosa u prostorvremenu s crnom rupom. U predavanju ćemo se osvrnuti na nekoliko oglednih primjera koji ilustriraju ovaj važan aspekt razmišljanja u pozadini teorijske fizike.

Dr. Ivica Smolić zaposlen je kao izvanredni profesor na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nositelj je kolegija “Klasična elektrodinamika” i “Diferencijalna geometrija u fizici”. Glavno područje njegovog istraživanja su matematički aspekti teorijske gravitacijske fizike.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon