GREENPEACE UPOZORAVA I PROZIVA MINISTRA ĆORIĆA

Tekst: B. D. / Greenpeace

Foto: FZOEU

Greenpeace je tijekom siječnja 2019. godine obišao niz prodajnih mjesta i utvrdio da se vrećice i dalje dijele besplatno, uz visok stupanj neupućenosti u ovu zakonsku obavezu, kako među trgovcima tako i među građanima, iako je prošlo punih mjesec dana nakon što je zakon stupio na snagu uz obaveznu naplatu laganih plastičnih vrećica za nošenje (15 do 50 mikrona). Naime, Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži najvećim je dijelom stupio na snagu još u prosincu 2017. godine, uključujući obavezu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da provede kampanju informiranja javnosti i podizanja svijesti o negativnom utjecaju prekomjerne potrošnje plastičnih vrećica za nošenje na okoliš.

Greenpeace ističe da je bilo prilike proteklih godinu dana da se trgovce i građane pripremi na uredbu o naplati, te navodi da je Fond za zaštitu okoliša proveo kampanju informiranja danas bi bila bolja situacija. Također navode kako vrsta plastičnih vrećica za nošenje koje se besplatno dijele u hrvatskim trgovinama spadaju u jedan od najgorih oblika jednokratne plastike. Zbog loše kvalitete kratko se koriste, zbog niske nabavne cijene dijele se nekontrolirano, a u okolišu ostavljaju nepopravljivu štetu, a u praksi ih je zapravo najlakše zamijeniti alternativama.

Nadalje, Greenpeace je još 15. siječnja 2019. poslao dopis direktoru FZOEU Dubravku Ponošu i ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću tražeći očitovanje, ali do danas, kako ističu, ni na jedan dopis nije stigao odgovor.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon