GREENPEACE KAŽNJEN S 80 TISUĆA FUNTI ZBOG ZAUZIMANJA NAFTNE PLATFORME

Tekst: Panopticum

Foto: Greenpeace

Kako prenose britanski mediji, Greenpeace je kažnjen s 80 tisuća funti nakon što ga je škotski sud proglasio krivim za “namjerni prkos” sudskom nalogu kojim mu je zabranjeno zauzimanje naftne platforme u Sjevernom moru. Sutkinja u Edinburghu, Lady Wolffe, rekla je da je Greenpeace Ujedinjenog Kraljevstva namjerno prekršio zabranu i zauzeo naftnu platformu u vlasništvu američkog izvođača Transocean u lipnju 2019. godine. Slučaj prati niz klimatskih protesta Greenpeacea protiv bušenja nafte u Sjevernom moru. Protesti su uključivali zauzimanje strojeva i druge opreme te pokušaj sabotiranja naftnih kompanija na njihovom odlasku na naftna polja.

Kako navodi sud, izvršni direktor Greenpeacea, John Sauven, podržavao je zauzimanje naftne platforme znajući da krši sudski nalog. Sutkinja Lady Wolffe je istaknula da bi ga trebalo kazniti zatvorskom kaznom u trajanju od dvije godine ili izricanjem uvjetne kazne. Ipak, sud je pokazao popustljivost i kaznio Greenpeace samo novčanom kaznom. Također, morat će platiti pravne troškove Transoceana. Sutkinja Wolffe je odbacila tvrdnju da Greenpeace nije odgovoran za postupke pojedinih aktivista već smatra da je usmjeravao, financirao i osiguravao prosvjede te je zbog tog u potpunosti odgovoran.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon