GREENPEACE AKTIVISTI PROSVJEDOVALI NA TRASI BUDUĆEG PLINOVODA KOJI VODI OD LNG TERMINALA NA KRKU DO BOSILJEVA

Tekst: Panopticum

Foto: Greenpeace Hrvatska

Greenpeaceovi aktivisti u kajacima nedavno su u uvali Voz na otoku Krku i nedaleko od Krčkog mosta prosvjedovali protiv Vladine odluke o povećanju kapaciteta LNG terminala u Omišlju i izgradnji plinovoda Zlobin-Bosiljevo. Također, aktivisti su tom prilikom pozvali Vladu Republike Hrvatske da obećanja s UN-ove konferencije o klimatskim promjenama COP27 održane nedavno u Egiptu provede u djelo i umjesto planiranog ulaganja od 180 milijuna eura u novu fosilnu infrastrukturu napravi zaokret od 180 stupnjeva u energetskoj politici.

Naime, prema izračunu Zelene energetske zadruge, tim bi se milijunskim iznosom eura mogla financirati ugradnja sunčanih elektrana na krovovima više od 27 tisuća hrvatskih kućanstava u slučaju financiranja 100% investicijskog troška. A kada bi se istim novcem sufinanciralo 30% ulaganja, tada bi se sunčanim elektranama opskrbilo čak 90.400 kućanstava u Hrvatskoj. Kako zaključuju u Greenpeaceu, navedenim izračunom put do zelene energije je u poptpunosti jasan – jadransko sunce, a ne fosilni plin!

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon