GRECO: POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA U SUKOBU S PLENKOVIĆEVOM VLADOM

Tekst: Panopticum

Foto: Vlada RH/GRECO

Vlada Republike Hrvatske je na svojoj posljednjoj sjednici primila na znanje peto po redu Izvješće evaluacijskog kruga GRECO-a, Skupina EU država protiv korupcije, usvojeno na 84. plenarnoj sjednici GRECO-a održanoj od 2. do 6. prosinca 2019. godine u Strasbourgu, koje je Vladi Republike Hrvatske svojim aktom dostavilo Ministarstvo pravosuđa. U Izvješću GRECO-a se poziva vlasti Republike Hrvatske da do 30. lipnja 2021. godine podnesu izvješće o mjerama poduzetim s ciljem implementacije preporuka sadržanih u Izvješću.

Izvješće GRECO-a sadrži sedamnaest specifičnih preporuka za unaprjeđenje uspostavljenog okvira u područjima obuhvaćenim postupkom evaluacije, koje GRECO daje Republici Hrvatskoj. Temeljem dostavljenog Izvješća GRECO-a Vlada RH je zadužila Ministarstvo pravosuđa da predloži odgovarajuće mjere za provedbu preporuka GRECO-a. Osim toga, Ministarstvo pravosuđa je zaduženo da prati i izvijesti o navedenoj odluci Vlade sva druga nadležna tijela državne uprave.

Neslužbeno se može saznati da je Antikorupcijski odbor Vijeća Europe (GRECO) u svom izvješću za Hrvatsku u potpunosti stao na stranu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u njihovom sukobu s trenutnom političkom vlasti u zemlji. Nije, stoga, nimalo čudno da je ovaj put za objavljivanje GRECO izvješća Vladi Andreja Plenkovića trebalo nekoliko mjeseci više nego do sada. Republika Hrvatska je od svog pristupanja GRECO-u 2000. godine dosad prošla pet evaluacijskih krugova koji su bili usmjereni na različite teme povezane sa sprječavanjem sukoba interesa i suzbijanjem korupcije.

Podsjetimo, skupina država protiv korupcije (Group of States against Corruption­ – GRECO) je ekspertno tijelo Vijeća Europe zaduženo za praćenje sukladnosti država članica s instrumentima Vijeća Europe protiv korupcije. Praćenje koje provodi GRECO sastoji se od postupka evaluacije koji se temelji na odgovorima na Evaluacijski upitnik specifičnima za pojedinu državu članicu te na posjetu GRECO-vog evaluacijskog tima. Izvješće V. evaluacijskog kruga temeljeno je na odgovorima dostavljenim od strane Republike Hrvatske na Evaluacijski upitnik početkom 2019. godine te na zaključcima posjeta evaluacijskog tima GRECO-a Republici Hrvatskoj održanog od 8. do 12. travnja 2019. godine.

Izvješće V. evaluacijskog kruga GRECO-a za Republiku Hrvatsku evaluira učinkovitost uspostavljenog okvira u Hrvatskoj s ciljem sprječavanja korupcije i promicanja integriteta u izvršnoj vlasti u području obnašanja najviših izvršnih dužnosti, te u tijelima nadležnim za provedbu zakona. Temeljem podnesenog izvješća GRECO će ocjenjivati poduzete mjere kroz svoj poseban postupak ocjene sukladnosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon