GRADONAČELNIČE, MISLIŠ LI UNAPRIJED?

Tekst: Strahimir Kapetanović

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Šefe, voda je došla do koljena, uskoro će i do grla. Slijep na poruke prošlosti, čak i nedavne, od prošle godine, gradonačelnik glavnog grada Republike Hrvatske, mete pred vratima svog ureda. Čistoća je pola zdravlja, barem se tako kaže, ali što kad voda nadire, a vi metete i metete? Kao da je to jedino što u životu znate raditi, a voda nadire. Gdje vam je plan za vodu? Kako će te kući kad voda dođe do vašeg praga? Biciklom? A kako će to proživjeti stanovnici uz Savu? Kao i 1964? U barakama ili kontejnerima idućih 20 godina?

Pametan čovjek misli unaprijed. Mudar pak ima pri ruci unaprijed pripremljena rješenja za različite krizne situacije. I zna na koga se može osloniti. Njegov fokus nije u prošlosti nego u budućnosti.  Mudar vođa obučava svoje pomoćnike za pravilno djelovanje, osigurava potrebnu opremu i redovito izvodi vježbe kako bi sve službe bile uigrane.

Loš vođa se nada da se za njegovog mandata ništa strašnog neće dogoditi, a da iskrsle probleme mogu rješavati drugi na lokalnoj razini. A voda nadire, i s njom kišna i hladna jesen, u sumornom  gradu kojem je danas glavna briga rješavanje nebuloza s adventskim kućicama a ne obnova porušenih domova.

U susjedstvu se broje stotine poginulih, a mi u gradu kojeg je u zadnjih 140 godina četiri puta dobrano oštetio potres, potopila jedna katastrofalna poplava i nekoliko manjih ne znamo tko raspolaže autoritetom i znanjem, planovima za protuhazardno djelovanje, i tko je u krajnjoj liniji odgovoran? Ne možemo to biti mi pojedinci unatoč znanju, iskustvu i dobroj volji.

O hazardima se uči na nekoliko studijskih programa u Zagrebu. Pitanje je da li je odgovorna osoba o tome informirana, ima li potrebna znanja, ima li educirane kompetentne pomoćnike i savjetnike?

Donedavni Ured za krizna stanja je ukinut kao da nam to ne treba, kao da se Zagrebu nikada nije ništa dogodilo, pa niti neće. Pročelnike i savjetnike se planira otpustiti, jer je to navodno nepotreban balast koji je ostao nakon prethodne gradske vlasti. Kaže se da nova metla bolje mete… ali oprez, nemojmo pretjerati. Zar zaista mislite da u Zagrebu ne trebaju uredi za javnu nabavu, europske projekte, invalide, šumarstvo i poljoprivredu, zaštitu okoliša?

Gospodo, možete štedjeti koliko god hoćete, ukinite i vatrogasce i sve ostale hitne službe, pa gasite sami kako god znate i umijete, ali znajte da vam birači to nisu dali u mandat i da će vas nakon nove katastrofe pitati što ste učinili. I nemojte zaboraviti, i nedjelovanje na odgovornoj funkciji je također krivično djelo.

U Zagrebu, 16. srpnja 2021.

Strahimir Kapetanović

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon