GRAD ZAGREB PROŠIRUJE PRAVO BESPLATNOG JAVNOG GRADSKOG PRIJEVOZA NA VEĆI BROJ STANOVNIKA

Tekst: Panopticum

Foto: Grad Zagreb

U izmjenama Odluke o socijalnoj skrbi Grada Zagreba koja je u javnom savjetovanju od 21. srpnja do 20. kolovoza 2023. godine Grad Zagreb planira povećati dohodovni cenzus za umirovljenike i osobe starije dobi s 424,71 eura na 560 eura, koliko iznosi minimalna plaća u Hrvatskoj za ovu godinu, čime će veći broj umirovljenika prvi put steći pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu javnog prijevoznika ZET-a.

Za proširenje prava Grad Zagreb će godišnje iz proračuna izdvojiti dodatnih 2.8 milijuna eura, a izmjene odluke trebale bi biti usvojene na sjednici Gradske skupštine 7. rujna 2023. godine.

Osim umirovljenika, predloženim izmjenama odluke uvode se i nova ili povećavaju postojeća prava na besplatnu godišnju pokaznu kartu za još dvije kategorije građana.

Prvo pravo se odnosi na besplatni pokaz za redovite učenike i studente te učenike i studente s teškoćama u razvoju koji su smješteni u ustanove socijalne skrbi ili udomiteljske obitelji na području Grada Zagreba, a koji nemaju ispunjen uvjet prebivališta na području Grada Zagreba, a drugo pravo na besplatni pokaz za žrtve nasilja u obitelji (uključujući i djecu) smještene u skloništa na području Grada Zagreba, koji nemaju prebivalište u Gradu Zagrebu, a to pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi.

Izmjenama se predlaže i da se iznos novčane naknade Grada Zagreba korisnicima doplatka za pomoć i njegu i osobnu invalidninu podigne s 26,54 eura mjesečno na 50 eura mjesečno za tri kategorije korisnika – djecu korisnike iz obitelji s troje ili više djece, djecu iz jednoroditeljskih obitelji, te djecu iz obitelji sa samohranim roditeljem.

Izmjenama se Odluka o socijalnoj skrbi Grada Zagreba usklađuje i sa Zakonom o socijalnoj skrbi te se proširuje kategorija korisnika koji imaju pravo na naknadu za troškove stanovanja i besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a – na strance sa stalnim boravkom i dugotrajnim boravištem u Gradu Zagrebu, osobe bez državljanstva s privremenim i stalnim boravkom i dugotrajnim boravištem u Gradu Zagrebu i strance s utvrđenim statusom žrtve trgovanja ljudima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon