GRAD SPLIT DOBIVA TRI RECIKLAŽNA DVORIŠTA

Tekst: M. Š.

Foto: Grad Split

Iako se grad pod Marjanom ne može pohvaliti brzinom gradnje reciklažnih dvorišta, o čemu govore i podaci Ministarstva zaštite okoliša i energetike po kojima je Split, jedan od većih gradova u Hrvatskoj, na samom dnu RH po odvajanju s učešćem manjim od pet posto. Naime, Split u dogledno vrijeme dobiva tri reciklažna dvorišta, i to – reciklažno dvorište Orišac koje uskoro započinje s radom, a  nakon toga još dva takva dvorišta na Pujankama i u Kopilici.

Nakon što je dobivena uporabna dozvola reciklažnim dvorištem Orišac, čija je vrijednost 4,6 milijuna kuna, njime će upravljat gradska tvrtka Čistoća. Osim reciklažnog dvorišta na Orišcu i reciklažno dvorište Pujanke vrijedno nešto više od 3,4 milijuna kuna uskoro kreće u funkciju. Treće reciklažno dvorište u Splitu, ono u Kopilici, vrijedno  više od 5,1 milijuna kuna uloženih sredstava također uskoro kreće u puni pogon budući je u tijeku evaluacija projekta od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Reciklažno dvorište na Pujankama biti prvo splitsko dvorište kojega će bespovratnim sredstvima koja se mogu dodijeliti u najvećem iznosu od 85 posto ukupnih sredstava projekta financirati EU.

Reciklažna dvorišta bi stanovnicima Splita trebala pružiti temeljnu infrastrukturu za učinkovito odlaganje otpada, a prikupljanjem reciklabilnog otpada potiče se njegova ponovna uporaba i osiguravaju se preduvjeti za stvaranje kružnog gospodarstva kako bi se raspoloživi resursi koristili na pametan i održiv način. U sklopu projekta se odvijaju i edukativno-informativne aktivnosti kako bi se građani upoznali s ulogom reciklažnih dvorišta u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom te s pravilnim odvajanjem otpada u kućanstvima. Grad Split svim tim aktivnostima radi na ispunjavanju zakonske obveze o uspostavi mreže reciklažnih dvorišta na području grada i njegove bliže okolice.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon