GP KRK U FOKUSU USVOJENE PETICIJE EUROPSKOG PARLAMENTA ZBOG ZLOUPORABE EU SREDSTAVA

Tekst: L. S. M./Panopticum

Foto: GP Krk

Odbor za peticije Europskog parlamenta usvojio je prije nekoliko dana peticiju koja se fokusira na zlouporabu vladajućeg položaja u kojoj građevinska tvrtka GP Krk iz mjesta Krk na otoku Krku dobiva svaki ugovor financiran EU sredstvima u Gradu Rijeci, a i šire.

“Sve dok hrvatsku infrastrukturu financiraju porezni obveznici EU-a, a razvoj nekretnina se financira pranjem novca — neće biti potrebe za tržišnom ekonomijom u ovim segmentima gradnje u Hrvatskoj”, rekla je Natasa Srdoč, suosnivačica, International Leaders Summit i Adriatic instituta za javnu politiku. “Obje vrste ulaganja — financiranje iz EU-a i pranje novca — poželjnije su za hrvatske korumpirane strukture vlasti na lokalnoj i nacionalnoj razini, budući da ne zahtijevaju profit, a osiguravaju glasove, mito i financiranje stranaka.”

Za građane Europske unije, Peticija je dostupna za potpisivanje na internetskoj poveznici: Europski parlament — Peticija br. 0171/2024

Naime, kako se navodi u peticiji, nenamjerne posljedice “besplatnog i jeftinog novca” EU-a u Hrvatskoj i ostatku istočne Europe su kontinuirana zloporaba vladajućeg položaja, daljnja erozija vladavine prava, erozija zaštite vlasničkih prava i pogoršana kleptokracija.

Kako otočna građevinska tvrtka navodi na svojim službenim internetskim stranicama, današnji je GP Krk osnovan 1956. godine kao mala, ali vrlo okretna zanatska tvrtka iz koje je, zahvaljujući velikoj odgovornosti, pa i skromnosti, nakon šest desetljeća razvoja stvorena građevinska tvrtka koja je svim svojim kompetencijama spremna preuzeti i najodgovornije graditeljske poslove.

Nadalje, tvrtka na svojim internetskim stranicama također navodi da gotovo nema nove ili rekonstruirane ceste u krugu od stotinjak kilometara oko Rijeke koja nije djelo graditelja GP Krka. Tu su i nebrojeni kilometri vodovoda, kanalizacija, plinovoda, pročistači i pumpne stanice, luke i pristaništa. Osvrnemo li se na visokogradnju, bez pretjerivanja možemo ustvrditi kako su krčki graditelji ostavili neizbrisiv trag u novijoj povijesti Rijeke i šire regije.

Osim toga, tvrtka u svojim referencama navodi kako je kontinuiranom rastu i napretku pomogla i privatizacija 1993. godine kada je GRO Krk postao dioničko društvo s 223 dioničara.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon