GOSTOVANJE ZNASTVENIKA ĐIKIĆA NA PMF U ZAGREBU

Tekst: B. D.

Foto: PMF

Prof. dr. sc. Ivan Đikić održat će predavanje pod nazivom „Izazovi suvremene znanosti i medicine” iz ciklusa „Znanstveni razgovori na PMF-u”. Predavanje će se održati u petak, 13. ožujka 2020. s početkom u 14 sati u sjedištu PMF-a, Horvatovac 102a (predavaonica A1). Naime, nakon nekoliko uspješnih „Znanstvenih razgovora na PMF-u” održanih tijekom prošle godine, u kojima su gostovali neki od najvećih hrvatskih znanstvenika današnjice, poput Igora Rudana te Nenada Bana, ovog puta će PMF Sveučilišta u Zagrebu  ugostiti dr. Ivana Đikića, profesora na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu i člana organizacije Max Planck Society te jednog od najuglednijih hrvatskih znanstvenika današnjice.
Znanstvenik Ivan Đikić vodeći je svjetski stručnjak u istraživanju bjelančevine ubikvitina i autofagije. Vodi multidisciplinarne timove znanstvenika koji istražuju životne procese u ljudskim stanicama i njihove patološke promjene koje vode do razvoja bolesti poput raka, neurodegenerativnih bolesti i infekcija. Prof. Đikić je u svojoj karijeri osvojio brojne znanstvene nagrade, uključujući najprestižniju znanstvenu nagradu u Njemačkoj „Gottfried Wilhelm Leibniz”. Izabran je za člana Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), njemačke prirodoslovne akademije Leopoldina i Američke akademije umjetnosti i znanosti. Ivan Đikić predano radi na obrazovanju novih generacija znanstvenika na globalnoj razini. Trud koji ulaže u popularizaciju znanosti u svojoj domovini nagrađen je Redom kneza Branimira, jednim od najvažnijih odlikovanja koje uručuje predsjednik Republike Hrvatske.
U prvom dijelu predavanja „Izazovi suvremene znanosti i medicine“ prof. Đikić će opisati napredak u istraživanju tumora koji je postignut u posljednjih nekoliko godina, fokusirajući se na značaj autofagije i bjelančevine ubikvitina, a u drugom dijelu predavanja fokus će biti na interakciji patogena poput bakterija i virusa i ljudskih stanica. Osim toga, osvrnut će se na mlade, obrazovanje, kreativnost te uspjehe i zadovoljstvo u znanosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon