GOSTOVANJE HRVATSKOG BAROKNOG ANSAMBLA U HGZ

Tekst: N. Mesarić

Foto: ZK

U nedjelju, 25. listopada 2020., u Velikoj dvorani HGZ-a, Hrvatski barokni ansambl nastavlja svoju 20. sezonu koncertom nazvanim Concerto – Concertino. U programu koncerta predstavit će se nekoliko solista na violinama te prvi oboist u ansamblu Stjepan Nodilo, a izvodit će se Telemann, Bach, Corelli, Marcello i drugi velikani baroka. Kroz dijalog, nadmetanje i neraskidivo zajedništvo HBA će pokazati publici majstorstvo baroknih kompozitora u srazu solističkih – concertino i tutti – concerto dionica u raznim varijantama baroknog concerta grossa kao i pravog koncerta koji baš u to vrijeme poprima oblik i formu koji je zadržao do danas.

Barok, kao raskošan i dinamični period XVII i prve polovice XVIII stoljeća rođen je na krilima renesanse i obilježen naglim napretkom znanosti, u glazbi je donio pregršt novosti, a najvažnija od njih je svijest da glazba ima moć i obavezu da pokrene ljudske emocije.

Hrvatski barokni ansambl (HBA) već 20 godina čuva i njeguje glazbu baroknog razdoblja i bliskih epoha, izvodeći je na originalnim glazbalima i njihovim replikama. HBA okuplja glazbenike mlađe generacije, zaljubljenike u iskonski zvuk i stilski osviještenu interpretaciju koja je u skladu s duhom i poetikom vremena u kojem je nastala. Ansambl je utemeljila i vodi virtuozna violinistica Laura Vadjon, a zbog posebno zanimljivih, živih i angažiranih interpretacija, kritičari i publika svrstavaju ga u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije.

HGZ prati i poštuje sve epidemiološke mjere, kapacitet dvorane je prepolovljen, što jamči sigurnost posjetiteljima. Ulaznice za koncert mogu se kupiti na blagajni HGZ-a ili online: https://hgz.kupiulaznicu.hr/projekcija/35713

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon