GOSOPDARSTVO SAD USPORAVA RAST U 2020. ZBOG BOEINGA

Tekst: R. F.

Foto: Boeing

Prema najavama američkog ministra financija Stevena Mnuchina, gospodarstvo SAD-a neće 2020. godine porasti tri posto zbog problema proizvođača zrakoplova Boeing čiji model MAX 737 nije dobio novu dozvolu za povratak u promet, već se očekuje stopa rasta od 2,5  posto. U svojoj izjavi je ministar financija i dalje je optimističniji od brojnih ekonomista koji procjenjuju da će stope rasta u američkom gospodarstvu ove godine biti niža i da će se kretati oko dva posto. Naime, Boeing je jedan od najvećih izvoznika u SAD-u, a zrakoplov tip 737 MAX njegov je ključni proizvod.

Da podsjetimo, Boeing je u poslovnoj krizi nakon dvije teške nesreće zrakoplova 737 MAX u Indoneziji i Etiopiji u kojima je poginulo ukupno 346 ljudi te su ih regulatori u SAD i zrakoplovne kompanije širom svijeta povukli iz prometa u još ožujku 2019. godine. Zbog prizemljenja zrakoplova i posljedica tog poteza Boeingov izvršni direktor Dennis Muilenburg u prosincu 2019. je podnio ostavku. Američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) objavila je da će se postupak izdavanja nove dozvole za Boeingov 737 MAX protegnuti i na dobar dio 2020. godine, signalizirajući da ih čeka još mnogo posla.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon