GORDAN MALIĆ: KONGO OD 2016. NE DOPUŠTA MEĐUNARODNA POSVOJENJA

Tekst: G. Malić/Panopticum

Foto: UNICEF Zambia

Interes hrvatske javnosti za međunarodni kazneni slučaj osmero hrvatskih državljana zadržanih u Republici Zambijine ne jenjava, čemu doprinosi i kontinuirani novi razvoj događaja u hrvatskim medijima, a i šire. Povodom toga donosimo komentar nekadašnjeg istraživačkog novinara Gordana Malića objavljen na društvenim mrežama, i to kako slijedi:

“Kad čovjek vidi u šta se kod nas pretvorio slučaj posvajanje djece iz DR Konga, pomisli da se puno i ne razlikujemo od društva u toj velikoj i vječno podijeljenoj afričkoj zemlji koja je prvu mirnu tranziciju vlasti doživjela na izborima 2018. Korupcija i nered u pravosuđu tamo (od vremena Mobutua zovu je “le mal Zairois” tj. “zairska bolest”) korupcija i nered ovdje. A tek kaos u glavama pravovjernika i moralista koji su međunarodno pravno pitanje odmah pretvorili u unutrašnji konflikt. Taj bi nas narativ sigurno zadesio i u slučaju invazije vanzemaljaca. Kladim se da bi i tada podjela između “naših” i “njihovih” mnoge razumne ljude iznenadila…

U svakom slučaju kongoanska djeca nisu mogla postati hrvatska bez dopuštenja matične države. Demokratska Republika Kongo to ne dozvoljava iz dva razloga, prvo jer je od 2016. zabranila međunarodna posvajanja nad svojim državljanima. Već sedam godina stranci ne mogu legalno posvajati djecu u DR Kongu, budući da lokalne vlasti to smatraju trgovinom ljudima. Bez obzira što o tome misle sudovi u Zlataru. I drugo, DR Kongo ni ranije nije dopuštala da se posvajanja vrše transmisijom putem drugih država, bez da posvojitelji vide djecu. To, također ubrajaju u trgovinu ljudima, pa dokumente hrvatskih posvojitelja smatraju krivotvorenima. DR Kongo i Zambija oko toga usaglašavaju stavove, i male su šanse da hrvatski posvojitelji budu oslobođeni.

Hrvatsko pravosuđe i nadležne socijalne službe, pa i ministarstvo vanjskih poslova u tom su smislu potpuno zakazali… Pravosuđe DR Konga pokrenulo je postupak pronalaženja rodbine “kongoansko-hrvatske” djece i o tome je obavijestilo nadležna tijela u Zambiji. Priča je za njih završena. Ali ovdje… ovdje se zbilja ne zna tko šta radi, samo nek se vrti neka lova.”

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon