GODIŠNJICA BRUTALNOG UBOJSTVA TOMISLAVA SALOPEKA ZA KOJU DO SADA VESNU PUSIĆ I JOŠKA KLISOVIĆA NITKO NIŠTA NIJE PITAO

Tekst: B. M.

Foto: F. B.

Na današnji dan prije osam godina je Islamska država (ISIL) u Egiptu je nakon otmice smaknula hrvatskog državljana Tomislava Salopeka. Unatoč prenemaganjima iz MVEP-a i tada prikazanim nesposobnostima ministrice Vesne Pusić i njenog tadašnjeg pomoćnika Joška Klisovića slobodno bi se moglo zaključiti da je upravo to bio najzahtjevniji slučaj u povijesti hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova, a ne izvlačenje zambijske osmorke suočene s ozbiljnim optužbama za trgovinu djecom.

Podsjetimo, 30-godišnji Tomislav Salopek iz Vrpolja kraj Slavonskog Broda otet je 22. srpnja 2015. u Egiptu gdje je radio kao topograf za jednu francusku kompaniju. Tog su ga dana oteli teroristi ISIL-a, a potom pustili sablasnu snimku Salopeka kako kleči u pustinji u narančastom odijelu, uz zloglasnu crnu zastavu Islamske države i maskiranog otmičara s nožem u ruci.

Ovaj je slučaj otetog Hrvata odjeknuo u svijetu, a 12. kolovoza 2015. stigla je potvrda da je Salopek smaknut. Islamska država čije je međunarodno priznanje na sramotu svih građana RH zagovarao upravo gore spomenuti dvojac, objavila je i fotografiju njegovog dekapitiranog tijela. Slučajno ili ne, niti institucije RH niti Salopekova obitelj do danas nisu pokrenuli kazneni progon odgovornih za tragični događaj.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon