GODIŠNJICA BORBE ŽENA U RH ZA PRAVO GLASA

Švedska je bila prva država koja je još davne 1867. godine dala ženama ograničeno pravo glasa, dok su žene u Hrvatskoj pravo glasa dobile 11. kolovoza 1945. godine, no tome je prethodila duga borba za ravnopravnost žena u društvu. Ostalo je zabilježeno kako je još 1871. godine, zagrebačka učiteljica Marija Jambrišak

S.Raskaj

Tekst: M. Šamanić

Foto: www.os-slava-raskaj-ozalj.skole.hr

Švedska je bila prva država koja je još davne 1867. godine dala ženama ograničeno pravo glasa, dok su žene u Hrvatskoj pravo glasa dobile 11. kolovoza 1945. godine, no tome je prethodila duga borba za ravnopravnost žena u društvu.

Ostalo je zabilježeno kako je još 1871. godine, zagrebačka učiteljica Marija Jambrišak tražila jednake plaće i uvjete rada za žensku populaciju. Ovom prilikom  treba spomenuti i Dragojlu Jarnević koju se često naziva hrvatskom Virginijom Woolf ili roditeljicom hrvatskog feminizma, ili pak slikarica Slava Raškaj koja se u prošlom stoljeću također borila za ženska prava. Osim njih, tu je i Marija Jurić Zagorka, najznačajnija hrvatska književnica, prva profesionalna novinarka te jedna od najznačajnijih predstavnica žena u Hrvatskoj. Nadalje, 1946. godine je prvi put u povijesti na parlamentarnim izborima za Ustavotvorni sabor Narodne Republike Hrvatske, izabrano i šest zastupnica.

Što se novije hrvatske povijesti tiče, bilo je mnogo toga što je kumovalo daljnjim feminističkim pokretima, no od 1992. godine mnogo se toga promijenilo. I tadašnji Ustav Republike Hrvatske jamčio je ravnopravnost spolova i zabranu diskriminacije. Prvi program Nacionalne politike za promicanje jednakosti u RH donesen je 1997. godine te se on mijenja i nadopunjuje svakih pet godina. Godine 2015. se RH prema Izvješću o ravnopravnosti spolova našla na 59. mjestu od ukupno 145 zemalja svijeta dok se 2006. godine, kada se globalno počela mjeriti ravnopravnost, Hrvatska nalazila na 16. mjestu. Opći dojam je da Hrvatska, iako ima zakone koji bi trebali štititi žene i njihova prava, ona ih često u praksi ne provodi.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon