GODIŠNJI SASTANAK EU MREŽE GEOPARKOVA U PP PAPUK

Tekst: R. F.

Foto: EGN

Od 24. do 30. ožujka 2020. godine u Geoparku Papuk, inače u sastavu Parka prirode Papuk, održava se sastanak Europske mreže geoparkova. Od 2006. godine sastanci se održavaju jednom godišnje u nekom od Geoparkova i vrlo su važni događaj za cijelu Mrežu. Program uključuje razne aktivnosti i organiziran je da promovira poznavanje Zemljine baštine u svakom od geoparkova. Područja koja postanu članovi EGN-a (European Geopark Network), taj status dobivaju na četiri godine nakon čega se ponovno vrednuje aktivnosti i rad Geoparka. Na zakazanom godišnjem sastanku EGN-a, uz ostale sudionike iz EU, prisustvovati će i predstavnici Geoparka Viški arhipelag, predposljednjeg primljenog člana u tu GEO asocijaciju unutar EU.

Da podsjetimo, Europska mreža Geoparkova je utemeljena 2000. godine, a osnivači su četiri Geoparka iz Francuske (Reserve Géologique de Haute Provence), Njemačke (Vulkaneifel Geopark), Grčke (Petrified Forest of Lesvos) i Španjolske (Maestrazgo Cultural Park). Trenutno se u Europskoj mreži nalazi 75 geoparkova iz 26 zemalja diljem Europe.

Ciljevi organizacije su promocija geološke baštine, zaštita geološke raznolikosti, i podupiranje ekonomskog razvoja teritorija Geoparkova te ponajviše razvoj turizma. Mreža je ponajviše fokusirana na promociju geoparkova i njihove prirodne i kulturne baštine što je vrlo bitno za područja koja geoparkovi obuhvaćaju. Sudjelovanje lokalnih zajednica je vrlo bitno za uspjeh mreže. Primjeri aktivnosti u geoparkovima uključuju izradu geoloških staza, edukacija školske djece, promociju geološke baštine na širem turističkom području.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon