GODINE NOVOG PREPORODA – OBILJEŽAVANJE POVIJESNIH LIČNOSTI I DOGAĐAJA HRVATSKE ZAJEDNICE U VOJVODINI

Tekst: B. D.

Foto: Dnevnik

Na inicijativu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, od 2012. godine provodi se projekt koji za cilj ima podsjećanje na velike ličnosti, ali i važne događaje i procese koji su obilježili povijest hrvatske zajednice u Vojvodini. Projekt nosi naziv Godina hrvatskih velikana, odnosno Godine novog preporoda. Naime, u 2021. godini obilježava se više značajnih obljetnica a način realizacije projekta ovisit će o epidemiološkim mjerama.

Projekt se realizira se kroz zajedničko djelovanje svih subjekata društvenoga života u hrvatskoj zajednici u Vojvodini – od institucija i ustanova, preko udruga, Crkve, medija i sustava obrazovanja. Krajnji cilj ovog kulturnog i društveno-političkog pokreta je boljitak hrvatske zajednice u cjelini.

Podsjetimo, ove se godine navršava više obljetnica – 300 godina od rođenja prvog somborskog gradonačelnika nakon stjecanja statusa slobodnog i kraljevskog grada Martina Parčetića, zatim 250 godina od smrti hrvatskog pisca i kustosa Bosne Srebrene Luke Čilića iz Baje, 220 godina od rođenja bana Josipa Jelačića, 200 godina od rođenja skladatelja hrvatske himne Josifa Runjanina, 175 godina od rođenja prosvjetnoga radnika, autora udžbenika za Hrvate u Ugarskoj Ivana Zetovića, 150 godina od rođenja političara i publicista Stjepana Radića, 125 godina rođenja senatora, profesora i političara Jakova Jelašića, 125 godina od smrti hrvatskoga bana, jedno vrijeme mjesnoga zapovjednika u Subotici, baruna Josipa Šokčevića, 125 godina od rođenja povjesničara, slavista i književnika Petra Pekića, 100 godina od rođenja književnika, glazbenog pedagoga i skladatelja Pavla Bačića, 100 godina od povlačenja srpske vojske iz tzv. Bajskog trokuta, 100 godina od rođenja kulturnog djelatnika i publicista, sakupljača narodnih pjesama i običaja bunjevačkih Hrvata Bele Gabrića, 100 godina od smrti književnika, svećenika, profesora i javnoga djelatnika Ante Evetovića Miroljuba, 75 godina od rođenja književnika, novinara i publicista Vojislava Sekelja, 75 godina od smrti pjesnika Slavka Mađera, 50 godina od Hrvatskog proljeća, 50 godina od smrti redovnice s. Amadeje Pavlović, 50 godina od smrti književnice Mare Đorđević Malagurski i 25 godina od smrti književnika Jakova Kopilovića.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon