GLOGOV KOLAC ZA ZAGREBAČKOG SAKUPLJAČA OTPADA

Tekst: R. Petek/Panopticum

Foto: Robert Anic/Pixsell

Čini se prema statističkim podacima kako će isti oni koji su došli na vlast u hrvatskoj metropoli na valu političkih promjena dobivenih na izbornim temama zelenog grada pasti na ispitu iz svog najvažnijeg predmeta. Naime, Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba,  prozvao je putem društvenih mreža zagrebačkog eko-gradonačelnika Tomislava Tomaševića budući statistički podaci ukazuju da sakupljanje odvojenog prikupljanja otpada u Zagrebu pod Možemo! stagnira. Tako je Grad Zagreb prošle godine zabilježio pad od 28 posto dok prosječna stopa diljem Hrvatske raste.

“Sramite se, ‘zeleni’ gradonačelniče!”

“Gradonačelnik jednostavno ne zna! Manipulira podacima kad govori o temi otpada i onda doživi ovakav porazni rezultat oko stope odvojenog prikupljanja otpada, a što dokazuje službena statistika. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je godišnje izvješće za 2022. godinu o komunalnom otpadu i stopi odvojenog prikupljanja otpada. Podaci su to koje je Tomašević više puta odbio dati zastupnicima u Gradskoj skupštini. Sada je jasno i zašto”, piše Petek prilično oštro na drušvenim mrežama.

Nema rezultate

“Iako Tomašević mjesecima mantra da je stopa odvajanja otpada u Zagrebu veća, kako odvoz otpada od korisnika funkcionira, do sada ga je demantiralo stanje na terenu, a sada i službeni podaci Ministarstva, koje im je sam morao dostaviti. Grad Zagreb je u 2021. godini ostvario rezultat od 31,4 posto odvojenog prikupljanja otpada, a 2022. godini samo 28 posto. Sada je dokazano da Tomašević nema rezultate na području gospodarenja otpadom, što je bilo područje od kojeg se, zbog ranijeg djelovanja, najviše očekivalo”, nadalje komentira nastalu situaciju zastupnik Petek.

“Nije prihvatio sugestije stručnjaka i dobronamjernika i nije se riješio nesposobnih kojima je okružen! Predlagao sam više incijativa i aktivnosti kroz službenu proceduru Gradske skupštine, bilo je prijedloga i drugih kolega, ništa nije prihvatio. Kroz rad kluba SDP-a prvo sam predložio hitno postavljanje ambicioznijih ciljeva i konkretnih aktivnosti u Planu gospodarenja otpadom. Zaključak je Skupština prihvatila, ali ga Tomašević nije proveo”, piše dalje ogorčeni Petek.

Bandić mu ostavio spreman projekt

“Mjesecima sam ukazivao na potrebu nabavke potrebne infrastrukture, dovoljnog broja kamiona i spremnika, boljih plaća i uvjeta rada te opremu za radnike Čistoće, pa do potrebe otvaranja Centra za oporabu, borbe s divljim odlagalištima, uvođenja polupodzemnih spremnika na području cijeloga Grada itd. Osušio mi se jezik koliko sam govorio o rješavanju problema redovnog i učestalijeg odvoza otpada s kućnog praga, posebno plastike i papira. Ozbiljnije i opsežnije teme poput problema s realizacijom kompostane, sortirnice, pa i gradnje energane, sada se neću ni doticati. A ponajviše neću o lijepom suradnjom s Petrom Pripuzom kojem Tomašević i dalje puni džepove novcem Zagrepčana jer ništa nije poduzeo oko izgradnje sortirnice za plastiku, papir, staklo i metal za koju mu je Bandić ostavio spreman projekt”, zaključio je gradski zastupnik.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon