GLAVNI UREDNIK PORTALA PANOPTICUM PREDSTAVLJA KNJIGU MALA ŠKOLA PISANJA

Tekst: R. F. / T. M. / D. H.

Foto: HDKI / IRB

U četvrtak, 27. siječnja 2022. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu razgovor o pisanju, pismenosti, nepismenosti i još koječemu, a povodom izlaska svoje knjige “Mala škola pisanja (za znanstvenike i popularizatore)” voditi će dr. sc. Nenad Raos, novi glavni urednik portala Panopticum i nekadašnji urednik časopisa Priroda. Ulaz je slobodan.

Gostovanje Nenada Raosa odvija se u sklopu ciklusa znanstveno – popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Predstavljanje knjige bilo je predviđeno još 2020. godine, ali je odgođeno zbog epidemije izazvane koronavirusom. Moderatori su recenzenti Raosove knjige dr. sc. Tomislav Portada i prof. dr. sc. Tihomir Marjanac.

Knjiga Mala škola pisanja je po svojem karakteru – škola, s 30 lekcija i mnoštvom primjera, te dodatkom od 9 opsežno razrađenih primjera. Baš kao i u svakoj dobroj školi, čitatelj dobiva jasne smjernice što je u Hrvatskom jeziku dobar izričaj, a što loš. Što treba izbjegavati, i kako napraviti bolju rečenicu, oblikovati jasniju misao. I poput prave škole, to se postiže analizom stvarnih tekstova, sagledavanjem pogrešaka u njima i odabirom mogućih ispravaka.

Naposljetku, knjiga dr. Raosa jedinstven priručnik za dobro pisanje. Premda se u naslovu vidi da je namijenjena znanstvenicima i popularizatorima znanosti, može biti izuzetno korisna i svim ostalim autorima koji pišu za medije, jer zakonitosti jasnog i jezgrovitog pisanja nisu primjenjive samo nekim strukama, već imaju univerzalni značaj. Naime, na tribini neće biti riječ o samo o knjizi nego i o općoj razini pismenosti naših znanstvenika i stručnjaka te popularizatora znanosti, novinara, političara, prevoditelja i mnogih drugih koji pišu a ne znaju pisati. Ukazivat će se i na uzroke i razloge takve pojave te načine da se ona ublaži, ako se već ne može spriječiti.

Nenad Raos je kemičar, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju, sada u mirovini. Još od studentskih dana bavi se popularizacijom znanosti, pišući za Smib, Modru lastu, ABC tehnike, Prirodu te Čovjek i svemir. Sada je urednik rubrike Kemija u nastavi u časopisu Kemija u industriji te glavni urednik mrežnih stranica Panopticum a piše i za mrežne stranice Bug online. Autor je 13 znanstveno-popularnih knjiga od kojih treba izdvojiti Deset kemijskih pokusa koji su promijenili svijet, Kemijski leksikon u stripu, Metali života – metali smrti te The Cookbook of Life – New Theories on the Origin of  Life. Bio je sedam godina glavni i tehnički urednik Prirode i dobitnik je Državne godišnje nagrade za popularizaciju znanosti 2003. godine.

Podsjetimo, Hrvatsko prirodoslovno društvo organizira ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Predavanja se održavaju dvaput mjesečno u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Arhiva prošlih predavanja dostupna je na https://hpd.hr/priroda-uzivo/arhiva-proslih-predavanja/.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon