GLAVAŠ ZATRAŽIO SKIDANJE IMUNITETA VRHU DORH-A ZBOG NEZAKONITE DODJELE STATUSA KRUNSKOG SVJEDOKA KRUNOSLAVU FEHIRU

Tekst: G. L.

Foto: Đ. N.

Zbog smrti dvojice optuženika – Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića u ponedjeljak, 16. siječnja 2023. Županijski sud u Zagrebu je izmjenio optužnicu u već poznatim predmetima ‘Selotejp‘ i ‘Garaža‘. Na održanom ročištu su uz Branimira Glavaša optužbe za ratni zločin 1991. godine odbacili i Dino Kontić, Zdravko Dražić te Gordana Getoš Magdić.

Osim toga, Branimir Glavaš je tom prilikom izjavio sudu  kako nije razumio optužnicu u dijelu u kojem se navodi da je počinio kazneno djelo time što je propustio spriječiti dopušteno i kažnjivo postupanje Krunoslava Fehira.

‘‘Ako je postupao zakonito, a ja ga u tome nisam spriječio onda nema kaznenog djela niti kod mene‘‘, izjavio je Glavaš.

Nadalje, Glavaš tvrdi da su Glavna državna odvjetnica i njezini prethodnici Dinko Cvitan i Dražen Jelenić suprotno odluci Vrhovnog suda nezakonito Krunoslavu Fehiru dali status ugroženog, a “Dravi” ugroženog svjedoka. Naime, Glavaš je sudu predao podnesak s kaznenom prijavom protiv nekadašnjih glavnih državnih odvjetnika Dinka Cvitana i Dražena Jelenića te aktualne glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, ali i u tužitelja u postupcima ‘Selotejp‘ i ‘Garaža‘ Roberta Petrovečkog jer, kako navodi ‘‘svjesno krše zakon te ih treba sankcionirati” te je zamolio sud da kaznenu prijavu proslijedi USKOK-u, jer su spomenuti počinili najmanje dva kaznena djela.

Obrazlažući sudu svoj podnesak protiv državnih službenika Glavaš je izjavio: “Pasivno držanje i DORH-a i ŽDO-a Zagreb nakon saznanja za činjenicu da je Krunoslavu Fehiru nezakonito dodijeljen status krunskog svjedoka, a posebno stajališta zauzeta prilikom odbacivanja moje kaznene prijave protiv Fehira, zasigurno ne predstavljaju okolnosti koje bi se odnosile na kaznenopravni imunitet državnog odvjetnika za izraženo pravno mišljenje u predmetu koji im je dodijeljen u rad iz jednostavnog razloga što takvo postupanje prijavljenih predstavlja očigledno kršenje zakona koje je kazneno djelo”.

Nakon toga sudsko vijeće kojim predsjeda Dražen Kevrić odlučilo je o ostalim dokaznim prijedlozima obrane odlučivat naknadno, kao i o tome koji će se svjedoci neposredno ispitati. Sljedeća rasprava na Županijskom sudu u Zagrebu zakazana je za 25. siječnja 2023. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon