GLAD I SIROMAŠTVO ZAOKUPLJAJU ARGENTINU

Tekst: D. D. / R. F.
Foto: UN/Caritas Argentina

Čini se da su argentinski gaučosi i goveđi bifteci prošlost za nekad bogatu Argentinu. U Argentini je posljednjih godina za primijetiti vrlo velik postotak siromašnih budući svakoga dana sve više ljudi treba najosnovnije životne namirnice. Naime, zbog prehrambene krize u zemlji Argentinski je Caritas samo krajem 2019. godine podijelio više od 810 tona hrane. Prema izvorima iz Caritasa, ali i iz UN-a, sve je više poziva za pomoć.

KAMPANJA ZA PRIKUPLJANJE HRANE

Naime, od 27. rujna do 18. listopada 2019. godine Argentinski je Caritas u 54 biskupije u toj zemlji podijelio 810 tona hrane koju je darovalo Ministarstvo zdravstva i društvenoga razvoja, u vrijednosti od oko 77 milijuna argentinskih peza. Istodobno je pokrenuo kampanju za prikupljanje sredstava u kojoj je, između svibnja i prosinca, skupljeno više od 1,6 milijuna dolara koji su namijenjeni za pomoć gotovo 800 djece i više od 2300 obitelji u osam argentinskih regija.

VELIK POSTOTAK SIROMAŠNIH

Povećanje cijena i nedostatak posla bacili su na koljena najranjivije skupine stanovništva, istaknuli su Sofia Terek, koordinatorica za neposrednu pomoć i krizna stanja u Argentinskom Caritasu i Carlos Tissera, ravnatelj Argentinskoga Caritasa koji radi kako bi odgovorio na društvene probleme marginaliziranih zajednica, siromaha te krize u zemlji. Neposrednu pomoć i važno zauzimanje za stanovništvu Caritas pruža kroz 180 tisuća vreća hrane i 600 tisuća obroka mjesečno. Osim toga, raspolaže s više od 760 blagovaonica i više od 3000 mjesta na kojima se poslužuje doručak, užina i mlijeko za djecu, školarce, adolescente, trudnice i starije osobe.

PARALELA S HRVATSKOM

Usporedbe radi, u Hrvatskoj svaka peta osoba živi u riziku od siromaštva, dok više od 180 tisuća umirovljenika prima mirovinu manju od tisuću kuna, a gotovo 200 tisuća osoba je nezaposleno. Iako Hrvatska radi na suzbijanju siromaštva velik broj njenog stanovništva iselio je ulaskom zemlje u EU, a nova prekooceanska iseljavanja Hrvata očekuju se ukidanjem viznog sustava sa SAD-om krajem 2020. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon