GEOPARK VIS NA LISTI UNESCO

Tekst: Panopticum/HINA

Foto: TZ Vis

UNESCO-ov popis geoloških parkova povećan je za osam novih lokacija u Europi, Južnoj Americi i Aziji, odlučilo je izvršno vijeće te organizacije UN-a, a među tri europska je Viški arhipelag. Park prirode Papuk do sada je bio jedini  geopark na tom popisu u Hrvatskoj.

GEOLOŠKA RAZNOLIKOST

Organizacija Ujedinjenih nacija za znanost, kulturu i obrazovanje sa sjedištem u Parizu koja je u srijedu, 17. travnja 2019. godine  odobrila proširenje popisa i na njemu je sada 147 geoparkova iz 41 zemlje,  navodi kako su  novouvršteni parkovi svjedoci geološke raznolikosti. Mrežu Svjetskih geoparkova UNESCO-a čine područja geološke i geomorfološke baštine od međunarodne važnosti. Cilj programa Svjetskih geoparkova UNESCO-a je zaštita geoloških, geomorfoloških, ali i ostalih vrijednosti geoparka te upravljanje područjem kroz edukaciju i provođenje aktivnosti u skladu s ciljevima održivog razvoja, a na dobrobit lokalne zajednice.

NAJSTARIJI OTOK JADRANA

Na području Viškog arhipelaga u geološkoj prošlosti prije 220 milijuna godina došlo je do velikih promjena prodorom dijapira, mase užarene dubinske pra-soli, koja je provalila prema površini uzdižući sedimentne ploče formirane petrifikacijom pijeska i ljuštura organizama. Vrhove tog magmatskog prodora danas čine otoci Jabuka, Brusnik, Biševo te Palagruža kao geološki najstariji otok Jadrana koji, kao i otok Brusnik, stalno raste pod utjecajem tektonske aktivnosti.

NA POPISU I DVA EU PODRUČJA

Osim Viškog arhipelaga od ovog tjedna su na popisu i dva nova europska područja: O Courel u Španjolskoj te Trollfjell u Norveškoj.  O Courel na sjeverozapadu Španjolske je područje sela i srednjovjekovnih samostana smještenih na prostoru dubokih dolina i kanjona formiranih erozijom. Raznolikost stjenovitog substrata Trollfjella u Norveškoj obuhvaća veliku biološku raznolikost, od pustih područja do bujne vegetacije.

PROŠIRENJE I NA KINU

Osim toga, UNESCO-ovo vijeće je odobrilo proširenje triju postojećih geoparkova, a svi su u Kini: Funiushan u Henanu, Sanqingshan u pokrajini Jianxi te Taishan u Shandongu. Nadalje, od srijede su na popisu i dva nova geoparka u Kini: Jiuhuashan (Anhui, Est) te Yimengshan (Shandong). Prvi od njih je velik izvor pitke vode koji opskrbljuje plovnu rijeku Jangce, a u Yimengshanu je jedan od azijskih najvećih rudnika kimberlita, inače matične stijene u kojoj se kopaju dijamanti. Brda Jiuhua i Yimeng su k tomu bogata kulturnom baštinom.

ČILE, EKVADOR I PERU ISTO NA LISTI

Tri nova geoparka u Južnoj Americi su Kütralkura u Čileu, Imbabura u Ekvadoru te Colca y Volcanes de Andagua u Peruu. U Kütralkuri su neki od najaktivnijih vulkana na svijetu. Najveći vrh Imbabure također je vulkan Cotacachi. Colca y Volcanes de Andagua u peruanskim Andama područje je vulkana, jezera, ali čuva i predkolumbijske ruševine i kolonijalne crkve. Ondje je i kanjon Colca, jedan od najvećih i najdubljih na svijetu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon