GEOPARK RAB BILJEŽI REKORDNI POSJET

Tekst: dr. Tihomir Marjanac

Foto: ProGEO/Rabdanas

Infocentar Geoparka Rab u osnivanju je privremeno smješten u prostoru Zimskog kina Pučkog otvorenog učilišta Rab i otvoren je za posjetitelje samo tijekom turističke sezone ali prerasta u Centar za posjetitelje i to na najbolji mogući način – sadržajno i  kvalitetom prezentacije i vođenja.

Ovogodišnji posjet Infocentru je već premašio 2019. godinu za isto razdoblje! Naime, prošlih dana nas je posjetio tisućiti posjetitelj punih 12 dana ranije no 2019., ali je uspjeh tim veći što smo ove godine počeli s radom skoro mjesec dana kasnije, točnije 3. srpnja 2021.!

PROMJENA STRUKTURE GOSTIJU

Ovih smo dana zabilježili i rekord od 111 posjetitelja u jednom danu, što je najviše otkada radi naš Infocentar. Ove smo sezone primijetili i promjenu u strukturi gostiju, što u ovoj pandemijskoj sezoni ne začuđuje jer se mnogi tradicionalni gosti još nisu pojavili, a pitanje je i hoće li uopće. I prije početka rada bili smo optimisti, a sada nas pohvale posjetitelja ohrabruju da s još većim elanom nastavimo do kraja sezone.

VANDALI S LOPARSKE GEOSTAZE

Nažalost, ovog ljeta smo se osvjedočili da vandali napadaju još brutalnije no do sada. Naime, na najranjivijem dijelu Loparske staze, kod zemljanih ‘piramida’ u Ciganki (koje se nalaze na zaštićenom krajobraznom području) uništen je stupić s info-tablom kojeg smo postavili prošle godine,  i još k tome zapaljen je u grmlju! To se može shvatiti ne samo kao devastacija staze, nego i kao pokušaj podmetanja požara na zaštićenom području Lopara!

URUŠAVANJE SIMBOLA LOPARA

Osim toga, počinjena je nepopravljiva šteta na samoj ‘piramidi’ jer je iščupan grm koji ju je stabilizirao pa se sada počela urušavati. Krivci su svakako neodgovorni posjetitelji koji se po njoj penju i uništavaju grmove koji ih pokrivaju. Procjenjujemo da će se ‘piramida’ srušiti za najviše godinu dana, a Rab će izgubiti jednu od najpoznatijih geomorfoloških atrakcija. Očito je da treba pojačati nadzor na terenu, ali to iziskuje dodatni napor naših volontera, pa bi se njihov broj u buduće morao povećati.

Na kraju, pozivamo sve ljubitelje Geoparka da prate ‘Štorije iz Geoparka’ srijedom u 10 sati na Radio Rabu!

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon