GEOPARK NA OTOKU RABU

Jedna od prvih geoloških staza u RH otvorena je na otoku Rabu a postavljene su po postojećim Premužićevim stazama u sklopu projekta Geopark Otok Rab. Riječ je o dvije staze; Premužićeva 1 koja se proteže od autokampa u San Marinu do Sv. Petra u Supetarskoj Dragi, i Premužićeva 2 koja se nalazi na poluotoku Kalifrontu. Geopark Rab je prostor koji zaslužuje znanstvenu, edukativnu ali i turističku valorizaciju. Tako se na području naselja Lopar već godinama provode znanstvena istraživanja, koja se posljednjih godina šire na područje Supetarske Drage, a koja su podloga za intenzivnu edukativnu valorizaciju terena. Već više

Geopark na Rabu

Tekst: Progeo

Foto: www.rab.hr

Jedna od prvih geoloških staza u RH otvorena je na otoku Rabu a postavljene su po postojećim Premužićevim stazama u sklopu projekta Geopark Otok Rab. Riječ je o dvije staze; Premužićeva 1 koja se proteže od autokampa u San Marinu do Sv. Petra u Supetarskoj Dragi, i Premužićeva 2 koja se nalazi na poluotoku Kalifrontu.

Geopark Rab je prostor koji zaslužuje znanstvenu, edukativnu ali i turističku valorizaciju. Tako se na području naselja Lopar već godinama provode znanstvena istraživanja, koja se posljednjih godina šire na područje Supetarske Drage, a koja su podloga za intenzivnu edukativnu valorizaciju terena. Već više godina uzastopce na Rabu se održava terenska nastava za studente geologije PMF-a, a tako će biti i ubuduće. Na otoku Rabu borave i studenti iz stranih sveučilišta  obzirom edukativnu vrijednost rapske geološke baštine, uz izvrsnu logističku potporu. Boravak studenata postdiplomskog studija geologije zabilježen je na Rabu početkom 2008. godine kada je održana kompletna nastava iz jednog od kolegija. Boravak delegacije iz Open University Geological Society na Rabu tijekom lipnja 2007. bio je gostima toliko upečatljiv, da su odlučili doći ponovo u većem broju u listopadu 2008. godine.

U sklopu geoparka važan sadržaj je edukacija lokalnog stanovništva o vrijednostima naše geološke baštine, tako da su u rapskim područnim školama održane 4 georadionice, a planirano je održavanje radionica i u preostalim školama,  a to će postati redovita aktivnost za učenike nižih razreda.

Rapska geološka baština popularizirana je i u nekoliko priloga koje je Hrvatska televizija snimila na Rabu za potrebe obrazovnog programa. Naravno, iskoristištena je i prilika da se na Rab pozovu kolege znanstvenici kako bismo im prikazali sve dukativne vrijednosti koje krase otok Rab. Stupići su postavljeni uza stazu diskretno, a postavljači su se trudili da ne naruše cjelovitost krajobraza, pa su s veće udaljenosti neuočljivi.

Na području Kalifronta nalazi se veći broj vapnenica koje su očišćene i obilježene, a sada se razmišlja o postavljanju jedne ogledne vapnenice koja bi bila dostupna turistima. Na Frkanju i duž vatrogasnog puta nalazi se veći broj boksitnih jama iz kojih se u prošlosti vadio boksit. Sve su one očišćene i omogućen je lagani pristup namjernicima. Na ulaznim mjestima na staze postavljeni su veći panoi – portali s uputama kako se kretati stazom, što je dopušteno, a što nije, koji su važni telefonski brojevi, geološka karta otoka s kratkim tumačem na četri jezika, i karta staze s označenim geološkim točkama.

Ulaz na stazu u San Marinu zamišljen je drukčije. To će biti kameni vijenac s klupom, i bit će odmorište i polazna točka za obilazak staze. Ovdje valja naglasiti da je projekt postavljanja staza i njihovog uređenja dobio bezrezervnu podršku rapskih planinara koji su staze očistili, mjestimično popravili, a rade i na njihovom produženju. Dužina do sada postavljenih staza iznosi 23 km, što je približno 1/3 ukupne planirane dužine svih staza na otoku Rabu. Osim toga, biti će postavljene još 3 staze, na Loparu, u Supetarskoj Dragi i u gradu, u planiranoj dužini od 17,5 km. U pripremi su tiskani vodiči za pojedine staze, a prvi za Premužićeve staze već je pripremljen za tisak. Također pripremljen je i informativni pano za izlaganje u “citylight” izlozima. Još predstoji edukacija vodiča koji će eventualno zainteresirane turiste moći voditi po stazama, i pružiti im znatno opsežnije informacije od onih na tablama. I na kraju, pozivamo sve zainteresirane da posjete Geopark Otok Rab i novopostavljene staze.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon