GEOPARK NA OTOKU RABU BOGATIJI ZA GOLEMOG ARSINOTERIJA STAROG 35 MILIJUNA GODINA

Tekst: M. Č.

Foto: P. P.

Na temelju fosilnog zuba pretpovijesnog dvorogog arsinoterija, pronađenog na Rtu Stojan u Loparu na otoku Rabu kipar Petar Popijač je u hladu mediteranskih borova na blagom povišenju iznad loparske Rajske plaže izradio prije nekoliko dana repliku loparskog arsinoitherija, čime je ujedno realizirana još jedna zanimljiva nadgradnja projekata Geopark na Rabu i Rab Archaeological Traces.

Inače, fosilni zub nađen u loparskim sedimentima eocenske starosti pripadao je biljojedu koji je najbliži srodnik arsinoitherija prepoznatljivih po dva velika koštana roga i sličnosti s današnjim nosorozima. Obitavali su u sjevernoj Africi prije 36 do 30 milijuna godina, a njihov rapski srodnik prvi je nalaz tog fosila u Europi.

Replika loparskog arsinoitherija sagrađena je uoči ovogodišnjeg Festivala skulpture u pijesku koji se održava u Loparu od 28. lipnja do 1. srpnja 2022. u organizaciji Turističke zajednice Općine Lopar i Centra za kulturu Lopar.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon