GEOLOŠKI CIKLUSI DEGLACIJACIJA POVEZANI S NAGIBOM ZEMLJINE OSI

Tekst: F. J. R.

Foto: HGI

Na polju znanstvenog otkrića u području prirodnih znanosti, polje geologija, grana mineralogija i petrologija, viša znanstvena suradnica Hrvatskog geološkog instituta (HGI) u Zagrebu dr. sc. Petra Bajo nagrađena je godišnjom nagradom za znanost za 2020. godinu.

Dr. sc. Bajo je, kao prvi autor, objavila znanstveni rad u prestižnom časopisu Science, u kojem je razriješena jedna od najdugovječnijih dvojbi u polju paleoklimatologije, a to je uloga orbitalnih parametara Zemlje na razvoj i trajanje prijelaza između hladnijih i toplijih razdoblja (glacijala i interglacijala) u pleistocenu.

Koristeći U-Pb radiometrijsku metodu dr. sc. Bajo datirala je u sigama kronologije prijelaza iz punih ledenjačkih uvjeta u tople interglacijale i korelirala ih s onima u dubokomorskim sedimentima, čiji vremenski profili promjena globalne količine leda nisu bili dovoljno precizno datirani. Usporedbom s orbitalnom teorijom pokazala je da su ciklusi deglacijacija od oko 40.000 godina u drugoj polovici pleistocena u skladu s promjenama u insolaciji povezanima primarno s nagibom Zemljine osi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon