GEOGRAFSKI PONEDJELJAK: PREDAVANJE O STALNIM PROMJENAMA MORSKIH ŽALA

Tekst: R. F.

Foto: M. Č. / K. E.

U okviru Geografskog ponedjeljka koji se tradicionalno održava na zagrebačkom PMF-u, Marulićev trg 19/II, Marin Mićunović održat će 29. studenog 2021. predavanje pod nazivom PRIMJENA DALJISKIH ISTRAŽIVANJA U GEOMORFOLOŠKIM ISTRAŽIVANJIMA ŽALA. Sadržaj i rezultati ovog predavanja izrađeni su u sklopu SEALeveL projekta Hrvatske zaklade za znanost  pod numeracijom: HRZZ-IP-2019-04-9445. Ulaz na prredavanje je slobodan.

Kroz predavanje bit će prikazana primjena različitih metoda u geomorfološkim istraživanjima žala na primjeru otoka Hvara, uključujući terenski rad, primjenu bespilotne letjelice, satelitskih snimki, fotogrametrijsku obradu podataka i primjenu GIS softvera, na temelju čega će se prikazati rezultati analize geomorfoloških obilježja žala.

Podsjetimo, žala su dinamični obalni geomorfološki oblici, na koje utječu procesi s kopna i mora, stoga su njihova morfološka obilježja u stalnim promjenama. Osim prirodnih procesa, zbog sve većeg pritiska turizma, žala su pod utjecajem različitih antropogenih procesa, što ih čini vrlo ranjivima.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon