GEOGRAFSKI PONEDJELJAK: GLOBALNA POLITIKA KINE U NOVIM OKOLNOSTIMA

Tekst: F. R.

Foto: PMF

Prvo predavanje na zagrebačkom Geografskom odsjeku PMF-a u novom semestru na tribini Geografski ponedjeljak, 6. ožujka 2023. godine s početkom u 19 sati u predavaonici 2 na adresi Ilica 242 (HKS) – ulaz iz Domobranske, pod nazivom “Globalna politika Kine u novim okolnostima” održati će Zvonimir Stopić, profesor Sveučilšta Capital Normal iz Pekinga i suradnik Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.

Naime, godina dana je prošla otkako je ruska „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini stvorila nered u energentskim, ekonomskim i sigurnosnim aspektima Europe i svijeta. Narodna Republika Kina, koja je otkako je Donald Trump preuzeo predsjedništvo SAD-a već bila stavljena pod „povećalo“ Zapada, s Ukrajinskom krizom ponovno je postala dio globalne vanjskopolitičke svakodnevice. Kineski odnosi s Rusijom, kineski stav spram situacije u Ukrajini, pitanje Tajvana, narav rivalstva Kine sa SAD-om, odnosi Kine i Europe, odlike Xi Jinpingove vladavine samo su neka od tema o kojima će se govoriti na ovome predavanju. Uz pripremljene odgovore predavača, očekuje se i što veći broj pitanja publike.

Podsjetimo, Geografski ponedjeljak tribina je Hrvatskog geografskog društva osnovana 1947. godine. U svojim počecima zemišljena je kao glavna društvena aktivnost tada novoobnovljenog Geografskog društva Zagreb. U sklopu tribine tijekom godine održavaju se popularno-znanstvena i putopisna predavanja kako djelatnika Geografskog odsjeka PMF-a i HGD-a, tako i vanjskih suradnika različitih struka, te su otvorena za građanstvo.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon