GEOGRAF S PMF SUDJELUJE U MEĐUNARODNOM ISTRAŽIVANJU KLIMATSKIH PROMJENA

Tekst: B. D.

Foto: PMF

Doc. dr. sc. Ivan Čanjevac s Geografskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu kao dio međunarodne mreže znanstvenika pod vodstvom prof. dr. sc. Güntera Blöschla i dr. sc. Julie Hall s Technische Universität Wien objavili su rezultate svojega višegodišnjeg istraživanja u časopisu Nature.

Rad pod naslovom “Changing climate both increases and decreases European river floods” nastavak je istraživanja utjecaja klimatskih promjena na poplave, odnosno pojavu i magnitudu visokih voda. Istraživanje se oslanja na analizirane podatke s 3738 hidroloških stanica iz 38 europskih država, a rezultati ukazuju na različite promjene pojave godišnjih visokih voda u različitim dijelovima Europe u razdoblju 1960. – 2010. godine. U radu su detaljnije opisana područja s izraženijim promjenama te su one dovedene u vezu s promjenama klimatskih elemenata. Rezultati studije potvrđuju hidrološke posljedice promjene klime na razini Europe. Promjene već osjećamo te na njih treba računati prilikom upravljanja vodnim resursima i rizicima od poplava.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon