GDCK ZAGREB: DARIVANJE KRVI – VELIČANSTVENI IZRAZ LJUDSKE SOLIDARNOSTI I PLEMENITOSTI

Tekst: N. Gotal

Foto: GDCK Zagreb

Povodom Nacionalnog dana darivatelja krvi koji se obilježava 25. listopada svake godine, a u čast sedamdeset darivatelja krvi koji su ove godine darovali krv 35, 50, 55, 75 i 110 puta, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb organiziralo je svečanost u Staroj gradskoj vijećnici na Gornjem gradu.

Jubilarnim darivateljimakrviu znak poštovanja i zahvalnosti uručene su zahvalnice, medaljete pokloni koje su izradili korisnici Programa poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za osobe s intelektualnim oštećenjem Odjela za socijalnu skrb Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

Zahvalnice su im, između ostalih,uručili zamjenik i izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović te predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Hrvoje Pezo. Svečanost su uveličali volonteri i darivatelji krvi Crvenog križa Zagreb te uglednici iz političkog i javnog života grada Zagreba.

Predsjednik GDCK Zagreb Hrvoje Pezo istaknuo je kako su dobrovoljni darivatelji krvi svijetla točka u današnjem društvu kojem je zbog okruženja i užurbanog ritma života sve veći fokus na negativnom. „Važno je raditi na povezivanju s ljudima poput vas koji šire ideju humanosti, primjer da ste zadovoljni sami sa sobom i da to želite prenijeti na druge. I zato ovo ne bih nazvao samo dobrovoljnim darivanjem krvi, već stvaranjem ideje u bolje sutra našeg grada“, zaključio je.

„Vi stavljate dio sebe, dio svog tijela na raspolaganje da se spase drugi životi. I preko onog što činite ne možemo i ne smijemo prijeći samo tako. Svojim nesebičnim činom pokazujete nam kako i što treba činiti. Vi dajete našem gradu ono što bi svi mi trebali dati. Primjer ste ljudi kakve trebamo i želimo u našem gradu“,poručio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović izrazivši dobrovoljnim darivateljima krvi duboku zahvalnost u ime svih gradskih zastupnika što doprinose boljitku Grada Zagreba šireći koncentrični krug dobrote.

U ime Grada Zagreba obratio sezamjenik i izaslanik gradonačelnika Luka Korlaet. „U ovoj vijećnici raspravlja se većinom o teškim temama. Vi ste danas ovdje kristalna točka vedrine. Ovakva duga tradicija u Gradu Zagrebu traje i ide dalje zahvaljujući ljudima poput vas“, istaknuo je zahvalivši darivateljima krvi što spašavaju živote darujući same sebe.

Prošlo je 69 godina od prve akcije darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa grada Zagreba. Toga dana, 2. studenog 1953. godine, radnici tvornice Franck stali su u red i pružili svoju ruku kako bi po prvi puta darivali krv. Njihov primjer humanosti slijedili su radnici Plive, nakon čega su se akcije darivanja krvi nastavile u drugim kolektivima i traju sve do danas. Naš krvotok solidarnosti danas teče u mnogobrojnim tvrtkama, srednjim školama i na fakultetima. Zahvaljujući radu Gradskog društva Crvenog križa Zagreb zdravstvo grada Zagreba opskrbljeno je na vrijeme i s dovoljnim količinama krvi koje ne bi mogli osigurati bez solidarnosti i plemenitosti Zagrepčana uključenih u akcije darivanja krvi, redovito, tijekom cijele godine.

Naši sugrađani darivanjem krvi na najplemenitiji mogući način iskazuju svoju humanost i ljudsku solidarnost, nesebično darujući dio sebe kako bi pomogli drugima. Zahvaljujući njihovoj humanosti i plemenitosti svakodnevno se spašavaju ljudski životi, pruža pomoć bolesnicima i žrtvama nesreća. Dan dobrovoljnih darivatelja krvi prigoda je da jubilarcima, ali i svim dobrovoljnim darivateljima krvi kažemo veliko hvala za svaku ispruženu ruku, za svaku dozu krvi zahvaljujući kojoj su spašeni mnogi životi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon