GASI LI SE PROIZVODNJA MLIJEKA U HRVATSKOJ?

Tekst: Hrvatski krški pašnjaci/Panopticum

Foto: Smarter

Nedavno objavljeni podaci o kretanjima u otkupu kravljeg mlijeka u Hrvatskoj pokazali su da se devastacija u ovom sektoru i dalje nastavlja. Naime, proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj pada iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu, otkrivaju novi podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prema tim podacima, u listopadu 2022. godine prikupljeno je ukupno 31.770 tona domaćega kravljeg mlijeka, što je oko 11 posto manje od prosječne mjesečne proizvodnje 2021. godine. U usporedbi s listopadom 2012. godine, dakle prije deset godina, imamo čak 30 posto manje domaćeg mlijeka na tržištu.

Tijekom 2021. godine mjesečno se u prosjeku na hrvatskim farmama proizvodilo oko 35.800 tona, što je gotovo za trećinu manje nego prije deset godina, odnosno u 2011. godini. Ovim tempom bi vrlo brzo mogli potpuno ostati bez domaćeg mlijeka.

Prema grubim procjenama, Hrvatska će ove godine biti prisiljena uvoziti oko 55-60 % svojih godišnjih potreba za mlijekom te je po tome, uz Grčku, na samome začelju Europske unije. Najviše mlijeka uvozimo iz Poljske, Austrije i Njemačke. Primjerice, samo iz Poljske u Hrvatsku ulazi preko 60 cisterni mlijeka svakog dana koje se razvozi po domaćim pogonima za preradu mlijeka.

Ovakva bilanca uvoza mlijeka upućuje ponovno na činjenicu da u Hrvatskoj nije jasno zbog čega kao strateški cilj države nije postavljen rast stočarstva, odnosno rast proizvodnje mlijeka, gdje bi se odgovarajućim mjerama Hrvatska priključila svim ostalim zemljama EU. Demografska kretanja u Hrvatskoj ovo samo potvrđuju jer se u proteklih 10-ak godina ruralni prostor prazni, proizvodnja smanjuje, te su za održanje života u ruralnim krajevima nužne dodatne mjere za oživljavanje stočarske proizvodnje.

Slučajno ili ne, još ne tako davne 2005. godine HAMAG – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije nudila je domaćim poduzetnicima povoljne financijske aranžmane za osnivanje mliječnih farmi da bi samo nekoliko godina kasnije uvoznički lobi smanjio otkupnu cijenu mlijeka u Hrvatskoj te na taj način praktično uništio velik dio domaće proizvodnje mlijeka.

Nakon takvog razvoja situacije što drugo i očekivati kada su velike mljekare prodane strancima, a mnoge su prestale s radom. Naime, Hrvatska je jedina zemlja članica EU koja nije uredila tržište ni zaštitila domaću proizvodnju i domaće proizvođače mlijeka.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon