GALERIJA UZ RIJEKU

Tekst: Anđelko Hundić

Foto: Galerija Brest

Privatnih galerija u Hrvatskoj ima malo. Njihovo je obilježje da su većina tržišno orjentirane pa im je i galerijski program ili poslanje usmjereno na prezentiranje komercijalne umjetnosti. Vrlo je malo onih koje su nekomercijalne pa izlažu radove koji se usmjereni na umjetničko, na stvaranje kojemu nije cilj prodaja i profit.

Drugo obilježje privatnih galerija je da se nalaze u velikim gradovima, na mjestima gdje postoji tržište umjetnina, mada je to kada je Hrvatska u pitanju upitno, i zainteresirana publika. No, u slučaju „Galerije uz rijeku“ dogodilo se nešto svemu gore napisanom suprotno. Zoran Burojević otvorio je privatnu galeriju i to nekomercijalnu na selu.

U subotu, 9. rujna 2023. godine, povodom datuma rođenja slikara Slave Striegla u Brestu Pokupskom otvoren je prostor „Galerija uz rijeku“. Nakon što je otišao u mirovinu Zoran Burojević se nije umirovio već samozaposlio. Nekoliko riječi o autoru i voditelju ovog projekta. Zoran Burojević je povjesničar umjetnosti koji je radio kao voditelj „Galerije Strigl“ u Sisku i slovi kao najbolji poznavatelj strieglovog opusa. Tome u prilog govore u dvije monografije posvećene spomenutom umjetniku čiji je on autor. To su „Slavo Striegl“ izdana 2003. godine i „Striegl – animalizam“ objavljene 2009. godine. Burojević je svoje poštovanje prema umjetniku Striglu pokazao i u svojoj izlagačkoj koncepciji u „Galeriji uz rijeku“. On je, naime, dio galerijskog prostora nazvao „Striegl – spomen soba“ i u njoj izložio malu retrospektivu cjelokupnog rada ovog umjetnika, te ona egzistira kao stalni postav. Drugi dio galerije služi za povremene izložbe umjetnika različitih načina izražavanja, ali na zadanu temu – život uz rijeku. Djelovanje i koncepcija ili stručno rečeno poslanje „Galerije uz rijeku“ nije ograničeno samo na izlaganje umjetničkih radova već je zamišljena i kao mjesto neobveznog susreta umjetnika i drugih ljubitelja života uz rijeku, a u planu je i organiziranje umjetničkih kolonija.

Za cijelu koncepciju važno je mjesto gdje se nalazi „Galerija uz rijeku“, to je Brest Pokupski uz samu rijeku Kupu koja na tom mjestu blago zavija, a širokog je i mirnog toka. Prostor galerije sastoji se od dvije tradicionalno građene drvena zgrade i zemljišta ili okućnice koji su namjenjeni izlaganju svih vrsta likovnih radova, ali i drugim vrstama javnog djelovanja. I na kraju, ali ne i manje važno, radi se o privatnom posjedu Zorana Burojevića koji je on namjenio javnom korištenju.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon