FUERST-BJELIŠ & GLAMUZINA: THE HISTORICAL GEOGRAPHY OF CROATIA

Tekst: M. Š.

Foto: Springer

U izdanju izdavačke kuće Springer nedavno je na engleskom jeziku izašla monografska knjiga “The Historical Geography of Croatia” autora prof. dr. sc. Borne Fuerst-Bjeliš (Geografski odsjek PMF-a Sveučilišta u Zagrebu) i prof. dr. sc. Nikole Glamuzine (Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu).

Knjiga je ilustrirana brojnim kartama i slikama. Značajno je da su je napisali hrvatski znanstvenici na temelju izvornih istraživanja te opsežne literature i izvora. Značaj knjige je i taj da sada i strani čitatelji mogu saznati relevantne informacije o kompleksnom razvoju teritorija i kulturnog krajobraza današnje Hrvatske. Njen znanstveni, ali sveobuhvatan pristup koristit će znanstvenicima, studentima i svima koji su zainteresirani za povijesne i geografske procese ne samo Hrvatske, nego i jugoistočne Europe.

Nadalje, monografija daje sveobuhvatan prikaz teritorijalnog razvoja Hrvatske i povijesnih procesa od značajnog prostornog utjecaja. Obuhvaća višetisućljetni vremenski raspon – od prapovijesti do danas, kroz relevantna razdoblja poput prapovijesti, antike, srednjeg vijeka, razdoblja napredovanja i povlačenja osmanlijske vlasti, razdoblja razvoja srednjoeuropske željezničke mreže, razdoblja bivših jugoslavenskih zajednica te najnovije razdoblje neovisne Hrvatske.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon