FRONTEX ZAPOŠLJAVA 700 GRANIČARA

Tekst: Panopticum/MUP RH

Foto: MUP/Frontex

MUP RH je na svojim službenim internetskim stranicama i twitteru u ponedjeljak, 11. studenog 2019. objavio natječaj FRONTEX-a za primitak u službu više od 700 graničnih policajaca. Kako je vidljivo iz natječaja, traže se osobe s iskustvom u provedbi zakona iz redova policije, carine, obalne straže, hitne službe, civilne zaštite i vojske. Kandidati mogu biti aktivni ili umirovljeni pripadnici. Dakle, po prvi puta, Europska unija imat će vlastite snage u odori – pripadnike stalnih snaga Europske agencije za graničnu i obalnu stražu. Novi granični korpus, sastavljen od službenika Frontexa i službenika država članica EU-a, biti će u svako doba spreman dati potporu državama članicama koje se svakodnevno suočavaju s izazovima na svojim vanjskim granicama. Pripadnike Frontexove granične i obalne straže obučit će najbolji stručnjaci i biti će opremljeni najnovijom tehničkom opremom i spremni za sve izazove u očuvanju sigurnosti na granicama.

700 NOVOZAPOSLENIH

U prvoj kampanji za novačenje, Frontex će primiti više od 700 pripadnika granične policije, koji će proći šestomjesečnu obuku i testiranje kako bi usvojili vještine potrebne za zajedničko djelovanje na vanjskim granicama EU-a, u skladu sa zakonima i etičkim standardima EU.
Stalne snage pomagat će državama članicama Europske unije i državama pridruženim Schengenu u nadzoru granica i upravljanju migracijama djelujući pod zapovjedništvom nacionalnih policija.  Pripadnici stalnih snaga bit će raspoređeni na vanjskim granicama Europske unije, a mogu biti raspoređeni i u trećim zemljama koje s Europskom komisijom imaju potpisan Sporazum o statusu.

UGOVORI NA PET GODINA

Njihove će zadaće uključivati provjeru identiteta i dokumenata, nadzor granice, prikupljanje i dijeljenje informacija o stanju na granicama EU-a i izvan njih, potrage i spašavanja, borbu protiv prekograničnog kriminaliteta te vraćanje ljudi koji se nezakonito nalaze u Europskoj uniji. Kandidatima koji prođu selekcijski postupak bit će ponuđen petogodišnji ugovor s probnim rokom od devet mjeseci.

POLICIJSKA AKADEMIJA KAO PARTNER FRONTEXA

Policijska akademija kao jedna od najaktivnijih Frontexovih partnerskih akademija sudjeluje u izradi programa obuke za stalne snage kategorije 1 – nove pripadnike te će biti važan partner Frontexu i u obuci novih stalnih snaga. Rok za prijave je 16. prosinca 2019. Selekcijski postupak je predviđen do ožujka 2020., a obukaje predviđena od svibnja do studenog 2020. godine. Prvi Frontexovi granični policajci bit će spremni za svoje nove zadatke u siječnju 2021. godine. Sve dodatne informacije o uvjetima i načinu prijave mogu se saznati na internetskoj stranici Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (Frontex)

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon