FRONTEX OPTUŽEN ZA KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA MIGRANATA

Tekst: Panopticum

Foto: Frontex

Frontex, agenciju za nadzor vanjskih granica EU-a, nekoliko je europskih medija optužilo da je tolerirao grubo postupanje lokalnih državnih službenika s migrantima i da je sam kršio ljudska prava kod njihova protjerivanja.

U zajedničkoj istrazi koju su vodili portal Correctiv, britanski dnevnik Guardian i njemačka televizija ARD, predbacuje se Frontexu da graničnim službenicima u Bugarskoj, Madžarskoj i Grčkoj dopušta da tražitelje azila vraćaju uz pomoć pasa i paprenog spreja, grubo ih pritom maltrtirajući. Ta tri mdija navode da se oslanjaju na stotine Frontexovih internih dokumenata iz kojih je vidljivo grubo postupanje za koje EU agencija redovito odbija podići optužnice.

Frontxe je odbacio navode da je postupao protuzakonito i kršio ljudska prava imigranata na vanjskim granicama EU-a ili prilikom deportacija. Agencija kojoj je sjedište u glavnom gradu Poljske, navodi da zasad nijedna tužba nije podignuta protiv nekog njezina agenta. Frontex ima oko tisuću zaposlenika i 1.500 ljudi u pričuvi koje može razmjestiti u slučaju krize.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon