FRANJEVAČKI MUZEJ PREDSTAVIO SKULPTURE SAMOUKE KIPARICE PENAVUŠE

Tekst: Panopticum

Foto: Katolička tiskovna agencija BiH

Povodom 110. obljetnice rođenja najnagrađivanije širokobriješke umjetnice s međunarodnom reputacijom, Franjevački muzej i galerija u Širokom Brijegu izložio je 9. studenog 2023. godine trideset četiri skulpture iz vlastitog fundusa, želeći još jednom skrenuti pozornost na važnost likovnog stvaralaštva Sofije Naletilić Penavuše.

Njezin likovni izraz prepoznat je i na globalnoj razini, budući je izlagala u inozemstvu i dobila eminentne nagrade i priznanja. Ostvarila je neprocjenjiv uspjeh u svijetu kao samouka kiparica iz Širokog Brijega, bez likovne edukacije i bilo kakve druge formalne naobrazbe.

Najčešće je obrađivala teme iz Biblije, zatim franjevce, životinje, narodne junake i sportaše. Međutim, najčešće teme su joj bile ptice i kornjače, ali i druge životinje poput medvjeda i divljih svinja. Izložba ostaje otvorena do 5. prosinca 2023. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon