FRANCUSKA SOLARNA CESTA

Francuska ministrica ekologije Segól`ene Royal otvorila je selu Tourouvreu na sjeveru države prvu na svijetu “solarnu cestu”, odnosno jedan kilometar lokalne ceste prekrivene solarnim pločama. Dvije tisuće i osamsto kvadratnih metara prekriveno je solarnim panelima, a cilj je ovom cestom proizvesti dovoljno struje za 5 tisuća stanovnika lokalne zajednice. Dobra strana ove ekološke inovacije je što solarni paneli ne zauzimaju dodatne površine nego iskorištavaju postojeću prometnu infrastrukturu, i to posebno na okolnost što su 80 posto vremena lokalne ceste prazne.

Solarna cesta

Tekst: B. Dobrijević

Foto: EPA

Francuska ministrica ekologije Segól`ene Royal otvorila je selu Tourouvreu na sjeveru države prvu na svijetu “solarnu cestu”, odnosno jedan kilometar lokalne ceste prekrivene solarnim pločama. Dvije tisuće i osamsto kvadratnih metara prekriveno je solarnim panelima, a cilj je ovom cestom proizvesti dovoljno struje za 5 tisuća stanovnika lokalne zajednice.

Dobra strana ove ekološke inovacije je što solarni paneli ne zauzimaju dodatne površine nego iskorištavaju postojeću prometnu infrastrukturu, i to posebno na okolnost što su 80 posto vremena lokalne ceste prazne.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon