FOTONAPONSKA ELEKTRANA IZ LIKE

Tekst: M. Brkljačić

Foto: HET

Kao diplomirani inženjer elektrotehnike i zaljubljenik u nove tehnologije želja mi je bila biti vlasnik fotonaponske elektrane. Tu želju sam ostvario nakon što sam se javio na Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima za vlastitu potrošnju u 2019. godini. Tada nije bilo puno zahtjeva prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) pa je moj zahtjev, i uz nadopunu zahtjeva nakon 20-tak dana, prihvaćen. Na taj način je od FZOEU-a osigurano sufinanciranje 80 posto izgradnje fotonaponske elektrane.

Priprema dokumentacije

Kako sam pratio informacije koje su dolazile od FZOEU-a, sama priprema dokumentacije krenula je više od šest mjeseci prije objave Javnog poziva što se pokazalo odličnom odlukom te je ovo moja prva preporuka za sve, tj. krenite pripremati dokumentaciju puno prije, nemojte čekati objavu Javnog poziva.

Glavni elektrotehnički projekt izgradnje fotonaponske elektrane napravio je projektantski ured iz Zadra na temelju projektnog zadatka kojeg sam ja napravio. Tu sam napravio pogrešku jer sam dao podatak o većoj potrošnji električne energije planirajući veću potrošnju električne energije u budućnosti. Potrošnja je ostala više-manje jednaka, a s obzirom da je proizvodnja električne energije bila veća od potrošnje trebao sam u studenom i prosincu neekonomično potrošiti višak električne energije koju je proizvela elektrana. Cilj je bio izbjeći gubitak statusa kupca sa samoopskrbom. Iz ovoga razloga preporučujem vam da budete realni i ne napravite istu grešku kada planirate izgradnju fotonaponske elektrane. Poslušajte preporuku projektanata koji će vam sigurno preporučiti izgradnju fotonaponske elektrane s procijenjenom proizvodnjom 500-tinjak kWh manje od vaše prosječne godišnje potrošnje kako bi i dalje zadržali isti način potrošnje električne energije (štednja), a ne se opustili i prekomjerno i nepotrebno trošili električnu energiju. Na ovaj će način i početno ulaganje biti manje.

Mnogi investitori fotonaponskih elektrana koji su u 2021. godini vodili izgradnju, napomenuli su da je HEP-ODS kasnio prilikom ishođenja dokumenta i rekonstrukcije priključka. Osobno takvog iskustva nisam imao, ali sam upoznat da je HEP-ODS u 2021. godini uveo novu aplikativnu podršku te je zbog toga dolazilo do kašnjenja i problema oko obračuna. To je još jedan razlog da se ranije krene u pripremu projekta i ishođenje uvjeta priključenja. No nadam se da ovakvih problema neće biti u nadolazećem periodu. Same birokracije kroz postupak priključenja što s FZOEU-om, što s HEP-ODS-om ima, ali mislim da je svedena na minimum te nikome ne bi trebala predstavljati problem.

Izgradnja

Nakon što je moj zahtjev za sufinanciranje odobrio FZOEU i nakon sklapanja ugovora s Fondom krenuo sam u odabir izvođača. Odabir izvođača nije bio težak jer je početkom 2020. godine na području Ličko-senjske županije djelovalo svega dva-tri izvođača.

Prednost izabranog izvođača je mogućnost sklapanja ugovora o cesiji zbog čega sam trebao osigurati 20 posto kompletne investicije ne računajući troškove pripreme i uređenja mjernog mjesta prema HEP-ODS-u koje sam financirao u stopostotnom iznosu. Tada su bili takvi uvjeti objavljenog Javnog poziva.

U natječajima koji su uslijedili uvjeti sufinanciranja, odnosno odobreni troškovi su se promijenili, pa je i trošak rekonstrukcije priključka postao opravdani trošak koji sufinancira FZOEU.

Prilikom same izgradnje nije bilo niti jednog problema te je u svibnju 2020. godine elektrana bila sprema za puštanje u pogon. Nakon ishođenja Potvrde o trajnom pogonu od HEP-ODS elektrana je puštena u pogon. Paralelno je podnesen zahtjev za isplatu sredstava prema Fondu koji je prihvaćen i izvođaču je isplaćen ostatak sredstava od 80 posto oko 90 dana nakon izgradnje elektrane. Iz toga razloga izvođači baš nisu voljni pristati na sklapanje ugovora o cesiji. Prošle godine, kada je bilo kašnjenja HEP-ODS-a, taj period je, prema informacijama od istog izvođača, bio i do šest mjeseci! Želim napomenuti da izabrani izvođač nije nudio mogućnosti koje nude tvrtke koje trenutno postoje na tržištu, a to je kompletna usluga – projektiranje, ishođenje dozvola i izvođenje, ali ne znači da su takvi izvođači manje kvalitetni.

Eksploatacija

Na ovu temu ne mogu nešto puno reći jer je elektrana u pogonu svega godinu i pol dana i do sada nije bilo problema. Važna činjenica je da je elektrana proizvela 1250 kWh po kW instalirane snage elektrane, s time da krov nije idealno postavljen te je to više nego što prikazuju besplatne baze podataka kao što su PV-GIS, Globar solar atlas i SMA Design.

Prema prikupljenim podacima od osobnog prijatelja, koji je u istom periodu instalirao elektranu, proizvodnja je bila čak 1300 kWh po kW instalirane snage elektrane u centru Gospića, što je odlično. Snijega ove zime nije bilo puno, no prilikom izgradnje treba voditi brigu o statici krova te o mogućoj pojačanoj konstrukciji na koju se postavljaju fotonaponski paneli. Također, poželjno je panele stavljati što više na krovu kako bi snijeg brže i lakše skliznuo s panela. Nakon izgradnje fotonaponske elektrane dopunio sam već postojeće osiguranje nekretnine da obuhvaća i fotonaponsku elektranu što je podiglo cijenu osiguranja za oko 250 kuna.

Zaključak

U 2021. godini kućanstvo u kojem živim potrošilo je nešto manje od 11000 kWh električne energije. Iznadprosječna potrošnja električne energije je iz razloga što više obitelji živi u istom objektu. Umjesto troška od oko 8.800 kuna za potrošnju električne energije, plaćeno je oko 2.800 kuna čime je napravljena ušteda od oko 6.000 kuna te će se na taj način elektrana isplatiti za oko četiri godine, što je izvrstan omjer uloženog i dobivenog.

Pogodnost na područjima od posebne državne skrbi poput Like je što FZOEU sufinancira ulaganje u iznosu od 80 posto. Popis naselja od posebne državne skrbi naveden je u Zakonu o područjima posebne državne skrbi.

Ulaganje u ovu investiciju je vrlo isplativo, pogotovo kada se najavljuje poskupljenje električne energije, ali i drugih energenata. Nadam se da sam kroz ovaj tekstu uspio ohrabriti one neodlučne da uđu u postupak izgradnje fotonaponske elektrane jer sigurno neće požaliti. Ako nekome treba savjet ili pomoć, slobodno se javite na [email protected].

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon