FOSILI DINOSAURA PROGLAŠENI ZAŠTIĆENOM GEOBAŠTINOM HRVATSKE

Tekst: Panopticum

Foto: I. Žegar Pleše

Rješenjem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja od 24. travnja 2021. godine (NN 40/2021) fosili dinosaura proglašeni su zaštićenom prirodnom vrijednošću odnosno prvim zaštićenim fosilom u Republici Hrvatskoj. Cilj zaštite je očuvanje ove rijetke, vrijedne, ugrožene te izrazito krhke geobaštine koja ima izrazito veliku znanstvenu i odgojno-obrazovnu vrijednost. Fosili dinosauri pokazatelj su života na Zemlji u razdoblju mezozoika na temelju kojih se može rekonstruirati anatomija organizama te njihovo ponašanje. Najstariji otisci u Republici Hrvatskoj datiraju iz razdoblja gornje jure, a najmlađi iz razdoblja gornje krede.

Do sada je na području Republike Hrvatske otkriveno ukupno 23 nalazišta otisaka stopala dinosaura i jedan lokalitet s petrificiranim (okamenjenim) kostima. Najviše fosila dinosaura, njih 20, pronađeno je na području Istre dok su po jedan pronađeni na području otoka Hvara, Biokova i Dugog otoka.

U Republici Hrvatskoj, prvo otkriće zabilježeno je 1925. godine. kada je austrijski industrijalac Bachofen–Echt otkrio na Velikom Brijunu otiske stopala dinosaura. To je je bilo i prvo otkriće tragova dinosaura južno od Alpa. Opisao je dva tipa otisaka, krupne tridaktalne koje je pripisao rodu Iguanodon i otiske kružnog oblika koje je pripisao divovskim kornjačama.

Istra, otok Hvar, Dugi otok i Biokovo dio su paleogeografske jedinice Jadransko-dinaridske karbonatne platforme. Tijekom mezozoika platforma se pružala približno sjeverozapad-jugoistok, a sa zapadne, istočne i sjeverne strane bila je okružena dubokim bazenima. Na karbonatnoj platformi more je bilo plitko i toplo i taložio se karbonatni mulj. U više navrata tijekom jure i krede na našoj je platformi dolazilo do okopnjavanja, odnosno postojali su takvi ekološki uvjeti koji su omogućili opstanak i razvoj dinosaurskih populacija. Populacije dinosaura koje su naseljavale ova područja specifične su po morfologiji i dimenzijama fosilnih otisaka stopala, te po kostima koje se razlikuju od istodobnih nalaza iz ostalih dijelova svijeta. Nalazi otisaka stopala upućuju na prisutnost sauropodnih, teropodnih i ornitopodnih dinosaura tijekom mlađe jure i krede, ali ni oni također ne omogućuju preciznije određivanje taksonomske pripadnosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon