FLORA I AIRTO – SVIBANJSKA JAZZ POSLASTICA U PULI

Tekst: BLPF/Panopticum

Foto: NME

Ugledni svjetski jazz glazbenici, Flora Purim i Airto Morerira nastupit će 2. svibnja 2020. u Istarskom narodnom kazalištu u Puli u sklopu Trećeg Backstage Live Pula festivala.

Pjevačica Flora Purim, prozvana kraljicom brazilskog jazza, rođena je u Rio de Janeiru. Nadahnjivala se glazbom Errolla Garnera, Milesa Davisa, Franka Sinatre, Dinah Washington i Elle Fitzgerald, ali je uspjela izgraditi vlastiti prepoznatljiv stil. Više je puta bila nominirana za nagradu Grammy, a u stručnim časopisima proglašavana je pjevačicom godine. Udala se za Airta Moreiru s kojim je nastupala u sastavu Quarteto Novo. Sa suprugom nastupa do danas, a zajedno su bili članovi glasovitog United Nation Orchestra kojeg je pred kraj života vodio Dizzy Gillespie. Zajedno su nastupali i s prvom postavom sastava Return to Forever pijanista Chicka Coreae s kojom su snimili dva albuma: “Return to Forever” i “Light as a Feather”. Surađivala je i s drugim glazbenicima raznih žanrova kao što su Gil Evans, Stan Getz, George Duke, Jaco Pastorius, Santana, Grateful Dead i drugi. Flora Purim je ostvarila i zapaženu solo karijeru, te je objavila uspješne albume pod svojim imenom.

Airto Moreira rođen je u brazilskom selu Italopolisu. Tijekom karijere dvadesetak je puta, prema mišljenju kritičara i čitatelja bio proglašavan najboljim udaraljkašem na svijetu, a isto priznanje dobio je i na listama drugih stručnih časopisa. Prekretnica u njegovoj karijeri dogodila se 1967. dolaskom u New York gdje je, nastavivši suradnju s Florom Purim, nastupao i snimao s vodećim jazzistima, među ostalima Cannonballom Adderleyem, Gatom Barbieriem, Joeom Zawinulom, Chickom Coreaom, Georgeom Bensonom, Freddiem Hubbardom, Paulom Desmondom, Stanom Getzom, Dizzyjem Gillespiem, Jimom Hallom, Randyjem Westonom te Milesom Davisom s kojim je tijekom dvije godine snimio četiri albuma. Bio je član prve postave kultnih sastava Weather Report i Return to Forever, a djelovao je i u drugim glazbenim stilovima. Kao vođa sastava snimio je više od dvadeset albuma, a glazbeni partneri na tim izdanjima bili su mu Sivuca, Hermeto Pascoal, Ron Carter, Keith Jarrett, Chick Corea, Egberto Gismonti, Joe Farrell, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Gil Evans, Stanley Clarke i mnogi drugi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon