FIZIČKA KOZMOLOGIJA: ZNANOST O RAZVOJU SVEMIRA – PREDAVANJE DARIJA HRUPECA U MATICI HRVATSKOJ

Tekst: F. R.

Foto: DW

Predavanje Darija Hrupeca pod nazivom “FIZIČKA KOZMOLOGIJA: ZNANOST O RAZVOJU SVEMIRA” održati će se u srijedu,  2. ožujka 2023. u 18 sati u Dvorani Jure Petričevića, Matica hrvatska, Strossmayerov trg 4, Zagreb u organizaciji Odjela za prirodoslovlje i matematiku MH.

Fizička kozmologija, ili kozmologija kao prirodna znanost, rođena je relativno nedavno. Od njezinih prvih eksperimentalnih potvrda do danas prošlo je tek nešto više od pola stoljeća. No, u nekoliko posljednjih godina fizička kozmologija doživljava svoj nagli uspon čemu su, među ostalima, pridonijeli: korekcija kozmoloških parametara, na temelju opažanja svemirskom letjelicom Planck iz 2018. godine te Nobelova nagrada za fiziku za 2019. godinu dodijeljena Jamesu Peeblesu za fizičku kozmologiju, pobliže: „za doprinose u našem razumijevanju razvoja svemira”.

Dario Hrupec docent je fizike na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, gdje predaje Znanost u svakodnevnom životu, Linux za fizičare, Uvod u astročestičnu fiziku, Fiziku, Računalnu fiziku, Specijalnu i opću teoriju relativnosti te Uvod u astronomiju i astrofiziku. Znanstveni mu interesi uključuju: astročestičnu fiziku, visokoenergijsku gama-astronomiju, Čerenkovljeve teleskope i numeričke simulacije. Autor je niza znanstveno-popularizacijskih članaka, popularizacijskih knjiga iz fizike i astronomije te udžbenika fizike. Također je prevoditelj, stručni redaktor i recenzent znanstvenih knjiga, predavač i organizator niza javnih predavanja „Priroda uživo”.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon