FINSKA 12. SVIBNJA 2022. OBJAVLJUJE ULAZAK U NATO

Tekst: Panopticum

Foto: Suomen suurlähetystö Zagreb

Prema pisanju finskih medija, Republika Finska će 12. svibnja 2022. službeno objaviti prijavu za članstvo u NATO-u. Kako nadalje finski mediji pišu, objava za članstvo će se dogoditi u dva koraka. Naime, istog dana će finski predsjednik Sauli Niinisto objaviti da podržava ulazak zemlje u NATO, a potom će i parlamentarne skupine dati svoje odobrenje za prijavu. Prema finskom ustavu, vanjsku i sigurnosnu politiku te skandinavske zemlje određuje predsjednik u suradnji s vladom. Odluka o prijavi za članstvo bit će potvrđena na sastanku predsjednika i ključnih vladinih ministara nakon inicijalnih objava predsjednika i parlamenta.

Podsjetimo, specijalna akcija Rusije na Ukrajinu dodatno je približila Finsku i Švedsku članstvu u NATO savez. Te zemlje su, nakon što je Rusija napala Ukrajinu, napustile ideju da je mir najbolje održati na način da se javno ne podržava nijedan veliki blok.

Rusija, koja s Finskom dijeli granicu dugu čak 1300 kilometara ali i povijest konflikata prije 1945. godine, upozorila je da se taj dio skandinavije više neće moći smatrati neutralnim prostorom ako Finska, odnosno Švedska odluče ući u NATO.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon