FINANCIJSKA DISKRIMINACIJA U PRORAČUNU RH

Tekst: B. D.

Foto: www.tgvaticano.it

U svom posljednjem priopćenju Gong kao organizacija koja se snažno zalaže za otvorenost i transparentnost traži od Vlade RH da financijska izvješća Crkve budu dostupna javnosti, kao što to zakon obvezuje druge neprofitne organizacije. Naime, hrvatska javnost ima pravo znati kako se točno financira Crkva i na što se taj novac troši.

Katolička crkva u Hrvatskoj financira se netransparentno, navode iz Gonga, a odbijanjem inicijative za revizijom Vatikanskih ugovora, vladajući su propustili priliku za ponovo otvaranje teme financiranja Crkve. Nadalje, vjerske zajednice ne moraju izrađivati godišnje financijske planove, ni voditi poslovne knjige i čuvati ih po zakonom propisanim pravilima, niti podliježu revizijskim uvidima. Sve su to obaveze neprofitnih organizacija, kakve bi trebala vrijediti i za Katoličku crkvu te za sve druge vjerske zajednice koje djeluju u RH. Ne postoje precizni podaci o financiranju Crkve iz proračunskih sredstava. Prema podacima Vlade RH, radi se o oko 600 milijuna kuna godišnje iz državnog proračuna, dok podaci s lokalne razine vlasti nisu pregledni.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon