FESTIVAL ZNANOSTI U DOBA PANDEMIJE

Tekst: dr. Marina Čalogović

Foto: ProGEO

Nakon što je prošle godine bio odgođen, ove godine će se ipak održati Festival znanosti, ali u nešto kasnijem terminu nego prethodnih godina, tj. od 10. do 15. svibnja 2021. Za razliku od prošlih godina, ovogodišnji Festival znanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu održat će se u malo izmijenjenom formatu; dio radionica i predavanja je unaprijed snimljeno, dio će se održati online preko zoom-a, a dio će se održati uživo.

Na Festivalu biti će izložene i jedinstvene izložbe od kojih bi posebno istaknula izložbu “30 godina svemirskog teleskopa Hubble” koja je postavljena u povodu 30 godišnjice lansiranja svemirskog teleskopa Hubble (koja je u stvari bila prošle godine kada se Festival u Zagrebu nije održao) i izložbu “Geološka baština Zemlje: klima, sedimenti, fosili” na kojoj će biti izloženi fosili životinja i biljaka koje su živjele na teritoriji Hrvatske tijekom posljednjeg ledenog doba, kao što su mamut i stepski bizon, ali i stijene koje dokazuju drastične klimatske promjene na našem području, posebice na Jadranu ali i u Zagrebu.

U sklopu Festivala znanosti biti će prikazana i predavanja te filmovi posvećeni speleologiji i speleološkim istraživanjima u okviru obilježavanja Međunarodne godine špilja i krša.

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “Kultura znanosti”. Zagrebački program postavljen je na linku: http://www.festivalznanosti.hr/2021/zagreb/, a napominjem i da se Festival istovremeno odvija u još 16 gradova diljem Hrvatske. Treba i napomenuti da će se sva događanja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla odvijati u skladu s epidemiološkim mjerama i da je ograničen broj sudionika. Ipak, snimke i online održavanje predavanja ili radionica pružaju virtualnom posjetitelju da vidi i čuje više nego što bi mogao uživo.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon