EVOLUCIJA DVONOŽNOSTI – ZNANSTVENO PREDAVANJE PROF. MARKA ĆALETE

Tekst: D. Hrupec

Foto: L. Science

U četvrtak 16. studenog 2023. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu znanstveno-popularizacijsko predavanje u ciklusu Priroda uživo će održati prof. dr. sc. Marko Ćaleta pod nazivom “Priča o dvije noge – evolucija dvonožnosti”.

Dvonožno kretanje je jedna od najzanimljivijih značajki čovjeka i smatra se prekretnicom u evoluciji. Postoje mnoge hipoteze i teorije o razvoju ovakvog načina kretanja i razlozima koji su do njega doveli. Međutim, kako je čovjek jedini pravi dvonožni sisavac postavlja se pitanje je li razvoj bipedalizma stvarno pozitivna promjena i uspješan oblik kretanja te koje su njegove prednosti i mane. Unatoč prilagodbama i promjenama tijekom evolucije, dvonožno kretanje je vrlo izazovno i za današnjeg, modernog čovjeka.

Prof. dr. sc. Marko Ćaleta redoviti je profesor na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje Prirodoslovlje. Diplomu i doktorat iz biologije-ekologije stekao je na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Čitav asistentski i novački staž proveo je na katedri za kralješnjake Zoologijskog zavoda, Biološkog odsjeka, gdje je sudjelovao u izvođenju nastave i znanstveno-istraživačkom radu. Osim slatkovodnih riba, koje čine temelj njegovog znanstvenog rada, poseban interes pokazuje prema sisavcima. Više od 10 godina nositelj je kolegija Mamalogija (znanost koja proučava sisavce) na Biološkom odsjeku. Autor je sedamdesetak znanstvenih članaka i desetak znanstvenih i stručnih knjiga odnosno poglavlja u knjigama. Vrlo rado sudjeluje u projektima i aktivnostima popularizacije znanosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon