EUROSTAT: PANDEMIJA KORONE SKRATILA ŽIVOTNI VIJEK STANOVNIKA EU

Tekst: Panopticum

Foto: EU Press

Prema najnovijim statističkim podacima EU, pandemija Covida-19 prekinula je dugogodišnji rast očekivane životne dobi u većini država članica EU-a. Naime, prema posljednjim podacima Eurostat-a, statističkog ureda Europske komisije, očekuje se kraći životni vijek 2020. u odnosu na 2019. godinu. U većini država članica EU muškarci su nešto više pogođeni u pogledu skraćivanja očekivanog životnog vijeka.

Prema Eurostat-u, najveće smanjenje očekivanog životnog vijeka u trenutku rođenja bilježi se u Španjolskoj, 1,6 godinu manje, zatim u Bugarskoj, 1,5 godina, Litvi, Poljskoj, Rumunjskoj, 1,4 godina manje. U Hrvatskoj se očekuje kraći životni vijek za 0,8 godina, s 78,6 na 77,8 godina. Jedino u Danskoj i Finskoj očekuje se nešto dulji životni vijek za 0,1 godinu.

Očekivani životni vijek u trenutku rođenja stalno je rastao posljednjih desetljeća. Od 60-tih godina prošlog stoljeća očekivani životni vijek rastao je u prosjeku za dvije godine po desetljeću. Najnoviji podaci pokazuju da dolazi do stagnacije i pada u državama članicama EU.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon