EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI

Tekst: I. Popović

Foto: EU

Europski tjedan mobilnosti pod ovogodišnjim sloganom “Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“ obilježava 20. godišnjicu u razdoblju od 16. do 22. rujna 2021. godine. Ljudi su pozvani da održavaju svoju tjelesnu i mentalnu formu tako da istražuju ljepote svog grada ili države te da se brinu o okolišu i zdravlju drugih dok biraju načine svog prijevoza.

Osim toga, na Međunarodni dan zaštite stratosferskog ozonskog sloja imamo i odgovornost smanjiti koncentracije prizemnog ozona. Prvi korak može biti odluka kako svesti korištenje osobnog automobila na minimum, koristiti sredstva javnog prijevoza, voziti bicikl ili pješačiti. Podsjetimo, 16. rujna 2021. godine, prvi dan Europskog tjedna mobilnosti završava 22. rujna – Europskim danom bez automobila.

U skladu s ovogodišnjom temom „Održiva mobilnost za zdraviji život!“ četiri ključna pitanja su mentalno i tjelesno zdravlje, sigurnost i odgovor na COVID-19. Naime, brojne studije ukazuju na to kako aktivna mobilnost smanjuje depresiju, tjeskobu i druge probleme u vezi s mentalnim zdravljem, a poziva se i na veću usmjerenost na odnos između mentalnog zdravlja i gradske mobilnosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon